Kungsbackas kommunpolis Anna Lindqvist. 

 

Polisen och kommunen lovar medborgarna satsningar för att öka tryggheten för unga och seniorer samt i trafiken och i offentlig miljö. I medborgardialoger för att få fram de nya löftena har kungsbackabor påtalat bland annat att kvinnor känner sig otrygga i kommunen och att ungas beteende i trafiken är ett problem. 

 

Sedan några år tillbaka ger kommunen och polisen medborgarlöften som ska öka tryggheten för boende i Kungsbacka. Löftena tas fram genom medborgardialoger där polisen är på plats på olika ställen runt om i kommunen och låter invånare svara på enkäter. Anna Lindqvist, kommunpolis i Kungsbacka, berättar vilka problem Kungsbackaborna har lyft fram.

– På många ställen har det kommit fram att ungas trafikbeteende är ett problem. Där ska vi föreläsa om trafiksäkerhet och göra trafikkontroller på ställen där vi får trafikklagomål.

Enligt henne har det även uppdagats att kvinnor känner sig mer otrygga än män.

– Kvinnor känner sig otrygga och är rädda för att utsättas för våldsbrott och att män är oroliga för att sina kvinnor ska utsättas.

Något annat som har lyfts fram är att medborgarna vill se fler synliga poliser runt om i kommunen.

– Där lovar vi att polisen ska vara på de platser och under de tider som medborgarna upplever otrygghet.

Har medborgarna lyft fram något problem som ni inte förväntade er?

– I de flesta fall har vi fått bekräftat att medborgarna känner på samma sätt som vi. Men det har kommit fram att det finns en upplevd otrygghet på vissa ställen, till exempel Resecentrum, fast brottsstatistiken visar att det inte sker så många brott där.

Finns det något område där ni ska satsa extra mycket för att öka tryggheten?

– Det är viktigt att vi satsar på allt som gäller ungdomar. Vi har så många ungdomar i kommunen. Narkotika bland unga är något som vi bland annat jobbar mycket med.

I dag skrevs medborgalöftena under av kommundirektör Ann-Charlotte Järnström och lokalpolischef Anders Wiss. Löftena gäller under två år, sedan instiftas nya.

 

 

Det här lovar Kungsbackapolisen och kommunen 2019-2020

Trygghet för unga

  • Fortsatt dialog på skolorna för en tryggare upplevelse i omklädningsrummet. En åtgärdsplan upprättas efter skolans behov.
  • Ha minst två områdespoliser med fokus på brottsförebyggande arbete för ungdomar.

Trygghet för seniorer

  • Att vid minst sex tillfällen hålla föreläsningar om trygghet ur seniorers perspektiv.

Trygghet i trafik

  • Att hålla en föreläsning om trafiksäkerhet, med fokus på mopeder, A-traktorer och mopedbilar. Föreläsningen kommer att vara en del av Föräldrar Emellan-programmet under våren 2019. Föreläsningen riktas till ungdomar samt vårdnadshavare men är öppen för alla.
  • Att genomföra minst en trafikkontroll per vecka där trafikklagomål från medborgare har inkommit eller som en del för en ökad trafiksäkerhet. I samverkan med kommunen görs regelbundna mätningar i trafikmängder och hastigheter.

Tygghet i offentlig miljö

  • Att fortsätta sin satsning på åtgärder genom effekt- och trygghetsskapande belysning på utvalda platser. Samt att arbeta med projektet Tre trygga tunnlar där tre tunnlar i kommunen kommer att väljas ut årligen och prioriteras utifrån ett trygghetsskapande perspektiv.
  • Att vara på de platser och tider där medborgarna upplever otrygghet. Med hjälp av polisens volontärer stärks det brottsförebyggande arbetet tillsammans med polisen.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.