Löftadalen klarar epidemin
Coronaepidemin har drabbat många folkhögskolor hårt ekonomiskt. Men Löftadalen hör inte till dem som är illa ute.
– Nej, i och med att vi ägs av Region Halland så har vi sluppit permitteringar och nerdragningar, säger Nanna Nilsson, ny rektor för Löftadalens folkhögskola.
Att regionen står för löner och grundkostnader ger en ekonomisk trygghet, men visst har covid-19 haft en kraftig påverkan även på folkhögskolan i Åsa.
– I våras fick vi gå över till distansundervisning och stängde internatet, och det fick ju ekonomiska effekter. Men vi behövde inte permittera. I stället fick personalen som berördes hålla på med renovering och annat som behövde göras.
– De stod också till förfogande om de skulle behövts i sjukvården under sommaren, men så blev det inte.
Under hösten har man kunnat återgå till undervisning på plats, och det ser bra ut.
– Vi har haft många sökande till våra kurser och internatet är fullt. Men vi har många restriktioner. Vi äter i omgångar, klasserna hålls åtskilda och en del studieresor blir inte av. Så det är inte som en folkhögskola som den brukar vara.
– Vi är jätteförsiktiga, alla måste tänka sig för och stanna hemma med minsta symptom. Vi vill absolut inte hamna i ett läge som i våras med distansundervisning igen.
Hårt drabbad
Distansundervisning drabbar folkhögskolor extra hårt.
– Det är många som valt folkhögskolan just för att det är personaltätt och man får stöd på plats. Särskilt när det gäller konst och dans. Så vi är helt beroende av att få bedriva ”härstudier”.
Nanna Nilsson är ny rektor för Löftadalen sedan september, och basade tidigare för Ljungskile folkhögskola.
– Jag trivdes bra där, men det var just de ekonomiska förutsättningar som fick mig att söka det här jobbet. Statsbidragen räcker inte för de folkrörelsedrivna folkhögskolorna, så man tvingas ha stora binäringar för att få det att gå runt.
Hon är mycket nöjd med det hon sett hittills.
– Det är en fantastisk skola, välfungerande med nöjda deltagare och hög lärartäthet. Det känns väldigt bra.