IF Rigor kommer att arrangera ett stadslopp på söndag. Arkivbild.

FOTO: Arkivfoto

Från och med 2020 ändras VM-kalendern för orienteringen. Sprint-VM, som kommer att köras i stadsmiljö, och skogs-VM kommer att köras varannat år.

Danska Kolding kommer att stå som värd för sprint-VM som avgörs mellan 6-11 juli senare i år.

Som en del av uppladdningen inför mästerskapet kommer flera landslagsorienterare att vara på en träningshelg i Göteborgstrakten. Då passar IF Rigor på att arrangera en närtävling under söndag i centrala Kungsbacka.

– Det innebär att det är ett lite mindre och enklare arrangemang. Det finns möjligheter att se riktigt duktiga orienterare springa i stan, säger tävlingsledaren Morgan Eriksson från IF Rigor.

Central tävling

Första start går klockan 10 och orienterarna ska leta efter kontroller runt Kolla och vid Kungsbacka torg innan de går i mål bakom Aranäsgymnasiet. Sträckan för herrarna kommer att vara drygt fyra kilometer och knappa fyra kilometer för damerna berättar Morgan Eriksson.

– Det är en kortare bana än normalt och det kommer att vara runt 20 kontroller på de här banorna. Så det kommer att bli väldigt intensivt, säger Eriksson.

Att tävlingen avgörs i en urban miljö medför en annorlunda utmaning menar Eriksson.

– Det är en annorlunda kartskala, en centimeter på kartan är 40 meter så det går väldigt fort på kartan. Man får vara väldigt alert när man springer stadssprint. Det blir många riktningsförändringar och snabba beslut. Så det är väldigt speciellt, säger Eriksson.

Mäta sig mot eliten

Men det är inte enbart landslagsorienterare som kommer att ställa upp. Det kommer bland annat finnas en H21 och D21 klass där löparna senare kan se hur de står sig mot världseliten.

– Det är en öppen närtävling så vem som helst får anmäla sig. Sedan kör vi två separata klasser för landslagslöparna och ytterligare tre för de övriga löparna. Det finns en möjlighet för folk att jämföra sig med landslagslöparna, så vi hoppas att det blir en morot för många, säger Morgan Eriksson.

Läs fler sportnyheter här.