Tränaren Philip von Platen diskuterar senaste matchen med Hugo Brandberg.

FOTO: Carl Schindel

En 21 år gammal tradition tar som vanligt plats i Aranäshallen. Kungsbacka Masters. I och med att Norge och Danmark väljer att ha egna tävlingar så är det inte lika stor konkurrens längre, men det är fortfarande ett stort event.

– Vi har 155 deltagare som kommer till start i år, säger tränaren för KF99 Philip von Platen.

Det blir ingen större skillnad ekonomiskt för KF99 som står som arrangör, men tävlingen saknar något i och med uteblivande bra fäktare från våra grannländer.

– Det finns många bra fäktare från Norge som höjer statusen på tävlingen, så det är tråkigt att de inte är med, säger Philip von Platen.

Det stundar ett kommande EM vilket gör turneringen ännu viktigare för Kungsbackalagets fäktare. Det finns hopp om att få tre fäktare uttagna till Sveriges EM-trupp. En trupp som i sig består av endast fyra fäktare från Sverige. Att få tre representanter från KF99 blir således väldigt imponerande för en och samma klubb.

– Hugo Brandberg, Moa Maaninka och Filippa Kransfors har chansen att nå EM beroende på resultatet i denna turneringen och en kommande turnering i Finland.

Ur ett svenskt perspektiv är det också mindre konkurrens. I de högre juniortävlingarna så är det många yngre som tar för sig. Bland annat Hugo Brandberg, som 15-åring, imponerar och tar en tredjeplats i Kungsbacka Masters U20-tävling.

– Hugo kommer på tredje plats i U20-klassen, och det är en 17-åring som vinner, säger Philip von Platen.

Även om det inte är samma konkurrens som det varit innan i fäktningen i stort så ser man en positiv framtid för Kungsbacka Fäktklubb.

– Det ser ljust ut vi har Moa Manninka och Hugo Brandberg som har gjort de bästa resultaten, båda är klara för EM och ska försöka kvala in till VM, säger Philip von Platen.

Läs fler sportnyheter här.