Kulturen drar ut i fält - "Total omvändning"
Viruspandemin har lämnat få saker oberörda. Men samtidigt som mycket måste ställas in, dyker nya alternativ upp.
– Det har blivit en total omvändning, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef på Kultur och fritid.
Många ger sig ut på utflykter. Här pysslar Linda Landberg på Naturum med en ung besökare.
Hon förklarar det själv som att den verksamhet Kultur och fritid bedriver i mångt och mycket går ut på att samla människor i grupper. Och i tider där social distansering är stark rekommendation, ställer det såklart till med huvudbry.
– Teaterföreställningar ställs in, vi får se hur det blir med kulturfestivalen Urban summer, och vi vet inte heller än hur det blir med Måns Zelmerlöv… det är ju nu som utesäsongen börjar och ingen vet hur länge det här kommer att vara. Men sommaren kommer inte att bli sig lik, säger Ulrika Granfors.
Digital närvaro
Sedan pandemin blommade ut i Sverige och de sociala begränsningarna blev verklighet har en hel del redan ställts om. Inte minst har den digitala närvaron blivit en viktigare komponent.
– Vår grundinställning är att upprätthålla det som går och helst inte stänga ned några verksamheter, utan försöka ha bibliotek och annat öppet i största utsträckning. Vi ser på människor just nu att det finns ett stort sug efter kultur och idrott, och då gäller det för oss att svara upp på andra sätt. Mycket har blivit digitalt; många sitter hemma och streamar konserter, vi har haft författarbesök på biblioteken som vi har sänt digitalt. Och där har vi faktiskt haft fler besökare än vanligt.
Kan detta bli, eller har redan blivit en tid där allt fler ställer om till digital närvaro? Inte minst de som inte brukar använda de kanalerna?
– Ja absolut, det har blivit en total omvändning. Det ser vi inte minst på vårt eget arbetssätt just nu. Samtidigt måste inte allt vara digitala lösningar, men det är ett väldigt bra komplement.
Ulrika Granfors är förvaltningschef på Kultur och fritid i Kungsbacka. Foto: Daniel Blomqvist
Rusning till naturmiljöer
En nyhet som kommunen jobbat fram, är en audioguide till Äskhult som lanserades i samband med säsongsöppningen.
– Många kanske har sett de gamla husen, men där finns så mycket mer att se, säger Ulrika Granfors.
Men det finns även åtgärder som inte är digitala.
– Vi märker ju att det har blivit närmast invasion till Naturum vid Fjärås bräcka. Förra helgen hade de 550 besökare. Så allt är inte digitalt. Där har vi även dragit om Hallandsleden så att den nu går genom mer sevärda delar av bräckan, förbi gravfälten till exempel. På så sätt har vi gjort den lite mer intressant. Sen finns det två andra nya leder, en kort och en lite längre som man kan gå.
Och det finns fler verksamheter, både för äldre och yngre, som går att genomföra utomhus.
– Skejthallen i Kungsbacka är jättepopulär, men vi har även gott om ramper och ytor utomhus runtom i kommunen. När det kommer till seniorverksamheter finns det jättemycket att göra utomhus, som tipspromenader till exempel.
Kommunen står alltså inte tom på idéer eller saker att göra, enligt förvaltningschefen.
– Utmaningen är att göra vårt utbud mer tillgängligt och se till att alla ska kunna veta om vad som finns att göra och ta till sig informationen. Där har vi faktiskt fått lite draghjälp i och med omställningen till det digitala och det nya fokuset på att vara utomhus, säger Ulrika Granfors.