KULTUR & NÖJE 2022-07-07 KL. 20:00

Önskelåtar med mångsidig Jöback

Av Christina Wagner

Inte bara fansen har något att se fram emot, när Peter Jöback gästar Tjolöholms slott med sin sommarturné i augusti.

Önskelåtar med mångsidig Jöback
Peter Jöback kommer till Tjolöholm 11 augusti. Foto: Christina Wagner

TV-klipp och nyheter

För Peter Jöback längtar till sin egen sommarturné, när han är på Tjolöholm för att reka lite inför spelningen den 11 augusti. I sommar har han uppträtt på arenor runt om i Sverige med Jesus Christ superstar, Peter Jöback som Jesus med Ola Salo som Judas i en storslagen musikalkonsert-version av rockmusikalen. Kontrasten till Peter Jöbacks egen sommarturné med fem musiker är stor, men också välkommen trots att de krockar lite.
– Sen jag fick barn vill jag inte vara ute och jobba för mycket. Men det känns bra, Jesus är en supersuccé, och jag gillar kontrasten från storslagen roll till mer intimt och mer jag. Man får bjuda på sig själv och sin egen historia, locka till skratt, lite minnen, nostalgi och allt det där. Det är en sjukt lång karriär, som att bräda sig själv, och det är alltid kul att åka ut i Sommarsverige och spela utomhus. Jag har spelat mycket på hösten annars i konserthus så för mig är sommarturné speciellt, säger han.
Turnén pågår från juli till september, med stopp i Tjolöholm 11 augusti, och har det passande namnet "40 år i musikens tjänst". Peter Jöback har, sina 51 år till trots, jobbat så länge med teater och musik.
– Det blir en väldigt varierad konsert. Min kapellmästare sedan många år, Rickard Nilsson, är med men det är nya bandmedlemmar i år och det kommer ge ny näring till låtarna. Det blir en unik kväll på Tjolöholm, härligt i den här miljön.
Just Tjolöholm är han lite osäker på om han varit på tidigare, kanske med Rhapsody in rock eller i något tv-program, men när vi går ut framför slottet faller det på plats.
– Jag kom ihåg att det var på Lucia, jag stod här och sjöng och så gick Luciatåget förbi här, säger han och pekar.
Mitt uppe i Jesus Christ Superstar har han bara hunnit börja skissa på musiken som ska vara med på sommarturnén. Men en önskestund blir det helt säkert.
– Man får önska låtar. Jag har några låtar som jag aldrig brukar sjunga för att de inte passat, men till turnen gick jag ut med en förfrågan på sociala medier om en önskelista. När en del låtar dök upp tänkte jag ”är den populär?”, det var kul. Och det är kul att höra vad folk har för minnen till låtarna. Jag vill komma nära och höra berättelser, de som följt mig länge får höra mina historier.

Summerar sin resa
Det var när han förberedde sig inför ett sommarprat i radio som Peter Jöback började inse hur mycket han hunnit med under sina 40 år i branschen. Sedan första jobbet som tioåring i Sound of music har han gjort musik, teater, musikaler, film.
– Turnén handlar lite om att sammanfatta det som varit. Jag är på väg på en ny resa, har en ny plan, därför är det kul att få göra den här grejen och summera att jag blev så här och varför. Det som är roligt med publiken jag haft, är att jag upplever att de växt och blivit starkare med det jag gjort och att folk tyckt det jag gjort varit roligt. Man behöver inte gå i samma fotspår.
För Peter Jöback har landat i sig själv, familjen och artisteriet. I sin biografi "Att bära sig själv" skriver han bland annat om traumat med ett övergrepp av en äldre teaterkollega i tidig ålder. Hur han hela tiden sökte bekräftelse i musiken, nu istället trygg och mer grundad som person. I dag kan han använda sin mångsidighet karriärmässigt utan att göra avkall på sig själv.
– Jag gör det här yrket för att det är min stora passion, inte för att tillfredsställa andra. Min största drivkraft är att se hur långt jag kan komma, jag vill utforska konstnärskapet. Jag vill spela teater, håller på att skriva filmmanus och försöker ta fram grejer inom det området för det är det jag gjort minst.


Peter Jöback ser fram emot att möta sin publik. Foto: Christina Wagner


Testar olika
Han började inom teatern och släppte olika genres av musik. På senare tid också böcker och filmmanus, han har provat filmroller som Rolf Ljungberg i Modus som sändes på TV4. Nu utforskar han vidare inom musiken, med ny skiva på gång i höst.
– På nya skivan jobbar jag med Eddie Harper, en engelsman som är jättebra, och Kathryn Williams. Vi ska spela in i höst, den kanske är lite smalare än vad jag gjort förut men jag tror jag börjar hitta min identitet med musiken. Den här skivan handlar om mina sista år, var jag befinner mig nu.
Kanske blir ett alter ego en ny grej att testa framöver, funderar han. Men Peter Jöback kommer vara densamme oavsett.
– Nu när jag kommit på vem jag är, så gör jag ”utflykter” istället. Jag kommer nog ta mig friheter, har funderat på en annan roll, som Nick Cave eller David Bowie gjorde, jag kommer alltid ha teatern med in i musiken. Jag tänker på David Bowie, Rufus Wainwright, Freddie Mercury eller Elton John, lite förhöjt, jag gillar nog det för jag kommer från den världen.
TV-klipp och nyheter

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.