KULTUR & NÖJE 2020-02-12 KL. 22:12

Onsalas mästerkock i svettigt stresskaos

Kaffe, kaffe, kaffe och åter kaffe – så långt ögat nådde. Det mötte deltagarna i Sveriges mästerkock när de öppnade dörren till kvällens tävlingsskafferi. Onsalabon Christoffer Nordin var minst sagt skeptisk.

Onsalas mästerkock i svettigt stresskaos

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Uppgiften, att använda kaffe för att lyfta smaken på råvaran, var något som flera av deltagarna i kvällens avsnitt av Sveriges Mästerkock redan testat. Andra kände sig däremot helt främmande inför utmaningen. En av dem var Christoffer Nordin från Onsala.

Saknade handlingsplan


Att finsmakaren Mischa Billing i tävlingsjuryn försäkrade att kaffe är en utmärkt smakhöjare med sina 800 smakämnen – dubbelt så många som smakämnena i vin – hjälpte föga. Flera minuter efter tävlingsstart hade Christoffer ännu inte bestämt sig för hur han skulle närma sig den perfekt utskurna biff han valt med sin kaffeblandning.

Kaffemarinerad biff var vad det blev när han slutligen lyckades fatta ett beslut.


Kaffemarinerad biff fick det bli när Christoffer Nordin väl hade bestämt sig. FOTO: TV4


Genom att marinera och steka köttet i en kaffemarinad som han sedan använde som sky vid uppläggningen lagade han en rätt han hoppades skulle imponera på de kräsna domarna.

Besvikna jurymedlemmar


Men Christoffers ansträngningar räckte inte ända fram. Markus Aujalay tyckte anrättningen nästan helt saknade kaffesmak. Mischa Billing var inte heller nöjd.


Mischa Billings omdöme var inte nådigt. Med några väl valda ord förpassade hon Christoffer till kvällens eliminering. FOTO: TV4


– Det som hänt för dig är att du har extraherat kaffet för länge och det du får fram här är en liten kaffesmak. Men du får en väldigt tydlig beska, konstaterade smakexperten efter avsmakningen.

Skräcktema i elimineringen


Med det omdömet förpassades Christoffer Nordin ännu en gång till elimineringstävlingen. Där blev kvällens uppgift – att skapa en chokladdessert, enbart bestående av tre sorters choklad och i vilken tempererad choklad var ett måste – ännu en stor missräkning för Onsalas egen mästerkock.

– Usch! var det enda ord som kom över Christoffer Nordins läppar när han insåg vad som komma skulle.

Svettig tävlingsomgång


Tävlingsomgången som följde blev minst sagt svettig. Precis som flera av de andra deltagarna lade Christoffer alldeles för mycket av sin dyrbara tävlingstid på att temperera choklad. Så när det visade sig att hans chokladmousse blivit så tjock att kvällens gäst – konditorproffset Johan Sörberg – rekommenderade honom att börja om från början och göra en ny, hamnade han i en tidsnöd som hette duga.

Misslyckades kapitalt


När sedan alla försök att göra en perfekt mousse dessutom misslyckades kapitalt, var krisen ett faktum. Med kinder rosiga av stress lade Christoffer sista handen vid sin anrättning, precis i sista tävlingssekunden.

När de smakat av de fyra elimineringsdesserterna konstaterade juryn att Christoffer Nordin och Victor Munthe lyckats sämre än övriga. Efter några långa sekunders betänketid meddelade de så sitt beslut. Med en hårsmån klarade sig Christoffer kvar i programmet.

Det betyder att populäre Victor Munthe nu får lämna tävlingen.

Ryktet om Rolfö dementeras
FOTBOLL 2025-07-15 KL. 10:07
Premium

Ryktet om Rolfö dementeras

Sommar – då trivs Moa med att jobba på Liseberg
NYHETER 2025-07-14 KL. 19:00
Premium

Sommar – då trivs Moa med att jobba på Liseberg

Inne på sjunde året som anställd hos nöjesparken

Sporten i korthet
FOTBOLL 2025-07-14 KL. 16:41
Premium

Sporten i korthet

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.