Konstsalonger temat när Liljevalchs chef föreläste
Av Julia Sandstén Vikberg
Liljevalchs konstmuseums chef Mårten Castenfors kom till Kungsbacka konsthall på torsdagskvällen för att prata om konstsalonger, från förr till idag.
– Konstsalongen är en arena för konstnärer att bli upptäckta, säger Mårten Castenfors.
Liljevalchs konstmuseums chef Mårten Castenfors pratade om konstsalongen och dess historia inför en publik på Kungsbacka konsthall. Foto: Julia Sandstén Vikberg
Vintersalongen i Kungsbacka konsthall avslutas på söndag. Det är i samband med det som man bjudit in Mårten Castenfors från det kända konstmuseet i Stockholm vars vårsalong lockar till sig tusentals besökare varje år. Mårten Castenfors pratade om konstsalongens historia, från de första i Frankrike till dagens konstsalonger och deras betydelse i dag.
– Det är en låg tröskel till konstsalonger, alla kan söka och det är en jury som väljer ut. I konstsalonger finns något för alla besökare. Något fult, något vackert, något som upprör och något som man älskar, säger Mårten Castenfors.
Han menar att konstsalonger är en arena för oetablerade konstnärer att bli upptäckta.
– Alla stora konstnärer i Sverige har någon gång var med i vårsalongen. Alla har varit unga och okyssta och oupptäckta, säger Mårten Castenfors.
Han tror att konstsalongerna kommer att fortsätta behövas, för såväl konstnärer och besökare. Även om mycket i samhället har digitaliserats i dag finns det en vilja av se konsten på plats.
– Det fysiska mötet behövs, där man får se grejer i verkligheten och man får stå och trängas med människor för att titta på konst. Folk vill se och uppleva det i verkligheten, säger Mårten Castenfors.