KULTUR & NÖJE 2022-08-07 KL. 14:00

Klosterhistoria i Åskloster

Av Annika Lundby

1194 anlades Ås kloster. I dag finns det inte mycket ovan jord som visar att det en gång i tiden fanns ett ståtligt kloster här. Men historian finns kvar och den vill Annika Kern och Lennart Eliasson bevara och lyfta fram.

Klosterhistoria i Åskloster
Annika Kern och Lennart Eliasson vill lyfta Ås klosters historia och har startat sommarcafe och guidade turer. foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

På Kungsgården i Åskloster driver de nu sommarcafé, gårdsbutik och håller guidade turer.
Där klostret en gång låg ligger i dag Kungsgården. Med Klosterfjordens golfbana på höger sida och havet på vänster visar alen vägen fram.
– Många tror att Kungsgården är klostret. Men så är det inte, säger Annika Kern som förra året startade den lilla butiken och cafét Kungsgårdens Lillstuga.
– Det finns ett stort intresse för platsens historia och förra sommaren testade vi med guidade turer och det blev väldigt lyckat.
Lennart Eliasson har ett brinnande intresse för klostret och dess historia och är den som håller i guidningarna.
– Klostret stiftades 1192 och anlades 1194 och tillhörde cisterciensorden som i motsats till många andra klosterordnar sökte sig till landet då dess grundare trodde starkt på nya odlingsmetoder och att hjälpa folket att komma ur fattigdom genom nya sätt att bruka marken, berättar Lennart.
När munkklostret uppfördes var Halland danskt och munkarna som kom hit kom från Sorø på Själland.
– Klostret växte snabbt då man fick stöd från danska kungahuset. Skatt fick man från Viske härad som gick till klostret istället för till Danmark. Kungahuset gick in med både pengar och mark, ett antal gårdar i Torstorp och Derome fick man och av ärkebiskopen i Danmark som var en stark man fick klostret Vallby och all dess mark. Som mest var det 252 gårdar som låg under klostret.
Klostret hade sin storhetstid under 1300-talet.
– Då byggdes en ny kyrka här som kostade massor. Men med stöd från staten gick det bra och man byggde en kyrka som var 42 meter lång och 22 meter bred och som låg precis där som vi har ställt ut bord och stolar för de som kommer hit och fikar, säger Lennart.
Under de 346 år som munkarna fanns på Ås kloster skötte de bland annat färjetrafiken över Viskan och här fanns även en sjukstuga.
– På 1500-talet lades klostret ner och byggnaderna revs och teglet kördes till Varberg där man byggde Varbergs fästning. Kungahuset hade ju betalt för klostret så man tyckte väl att då kan man ta tillbaka teglet, säger Lennart.


Utanför Kungsgården kan man sitta ner och med sin fika.


Ny kunskap
Lennart har själv varit drivande till att få fram mer kunskap om klostret.
– För drygt tio år sedan kom en kompis och jag hit och på en skylt stod det att klostret låg norr om där mangårdsbyggnaden står i dag. Det trodde vi inte på så vi sökte pengar för att få börja gräva och det fick vi.
Vad de kom fram till var att klostret inte alls låg norr om huset utan söder om på gräsmattan där cafégästerna kan slå sig ner.
– Med hjälp av laserskanning hittade man den mur som gått runt klostret och arkeologerna var väldigt imponerade av att porten in till klostret var så väl bevarad, säger Lennart och visar en bild av porten från utgrävningen.
Med georadar fick man även en tydligare bild.
– Det finns mycket historia under marken, ler Lennart som hoppas kunna bygga upp ett litet museum med de fynd man hittat.


Här var det fika!


Något för alla
Förra sommaren var alltså premiär får både café, butik och guidningar på Kungsgården. En genomgående tanke i Kungsgårdens Lillstuga är miljö.
– Jag vill att det ska vara mycket ekologiskt och hälsosamma produkter och raw food men även klassiskt fik så det finns något för alla. Jag utbildar mig inom hur man kan bli mer miljövänlig och det är något jag hoppas vi kan utveckla, till exempel med att laga kläder, återbruk och laga möbler.
På den stora gräsmattan finns det plats för många fikasugna besökare och intill går getter och får.
Annika har många tankar för framtiden.
– Framöver kommer vi att sälja frukt och grönsaker från gården. Det fanns tidigare en stor fruktträdgård så vi håller på och planterar äpplen, päron och körsbär i den trädgården som anlades under klostertid. Vi tycker det vore kul att ta emot bussturer. Vi vill ju att så många som möjligt ska få ta del av den fantastiska historia som finns här.





Kungsgårdens lillstuga
Hitta hit: Kungsgården 3, 43296 Åskloster
Öppettider: Lördag-söndag kl 12.00-16.30. Guidning kl 13.00 och kl 15.00. Yoga fredagar kl 9.30-11.00. Öppet t.o.m 21 augusti.
Hemsida: kungsgårdenslillstuga.se


TV-klipp och nyheter

Kaptenen ordnade premiärskrällen
SPORT 2023-09-23 KL. 16:30
Premium

Kaptenen ordnade premiärskrällen

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-09-23 KL. 16:30
Kaptenen ordnade premiärskrällen
Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.