Hunden Cajsa håller koll på Lenas diabetes
Av Christina Nordwall
När Lenas blodsockernivå blir för lågt då larmar Cajsa. Den sjuåriga cairnterriern är utbildad till alarmerande servicehund och för Lena som lever med diabetes typ 1 betyder hon mycket.
– Livet har blivit enklare att leva. Det finns verkligen ett före och ett efter jag fick Cajsa. Hon är en stor trygghet, säger Lena Gamziukas.
I TJÄNST. När Lena Gamziukas vistas utanför hemmet bär cairnterriern Cajsa sitt tjänstetäcke som visar att hon arbetar.
Foto: Christina Nordwall
Lena Gamziukas har levt med diabetes typ 1 i 60 år. Hon var sju när hon fick diagnosen. På den tiden fick hon lämna blodprov på sjukhus. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och hon kan kontrollera sina värden på ett smidigare sätt med hjälp av tekniken.
– Jag har en app i mobilen som jag sätter mot en sensor på kroppen för att få reda på värdet, säger Lena.
Hon har också har andra hjälpmedel för att kunna hålla reda på blodsockernivån som pendlar mycket. Innan Cajsa kom in i familjen gick mycket tid åt till detta.
– Jag testade hela tiden och det var nervpåfrestande. Värdet går upp och ner hela tiden men Cajsa märker direkt. Nu testar jag innan frukost, lunch och middag eller om Cajsa larmar. Det är väldigt värdefullt att ha henne, säger Lena.
LarmarCajsa larmar genom att slå Lena på benet. Om det är på natten och Lena sover ger hon sig inte förrän matte satt ner fötterna på golvet.
– Hon är till exempel tränad för att hämta druvsocker, säger Lena och visar.
Cajsa springer snabbt i väg till den nedersta kökslådan, öppnar den och tar ut påsen med druvsocker som hon ger till Lena. När Lena är klar får Cajsa påsen tillbaka, lägger den i lådan och stänger den.
Cajsa är utbildad av Svenska service- och signalhundsförbundet som är en ideell förening.
– Det är min hund som jag äger och sköter om. Jag har haft henne sedan hon var valp och hon var ett år när hon började utbildningen på riktigt. En instruktör kom hit ungefär var fjortonde dag och så fick vi uppgifter att träna på hemma, säger Lena.
Vissa kravDet finns vissa krav för att bli assistanshund. Hunden ska vara frisk och villig att lära sig. Men ras och kön spelar ingen roll, det handlar mer om individen.
– Och hunden måste vara med överallt.
Det kan ställa till det för allergiker och då handlar det om att visa hänsyn.
– Vi har ett avtal med Allergiförbundet. Om det skulle vara så att en allergiker sitter på en restaurang jag ska gå på, då går jag därifrån. Och det motsatta om jag satt där först.
I tjänstNär Lena är ute i samhället, till exempel i affären, har Cajsa på sig sitt tjänstetäcke. Det innebär att hon arbetar och då får man inte som utomstående klappa eller prata med henne.
– Men man får gärna prata med mig, säger Lena och skrattar.
Hon upplever att människor respekterar detta ganska bra även om det ibland kan vara svårt för små barn att förstå.
Cajsa får också avlägga prov regelbundet för att visa att hon behåller sina färdigheter.
– Det kan till exempel vara dold plats-liggning eller hämta hjälp.
Lena har haft flera hundar tidigare men Cajsa är hennes första assistanshund. Och hon är inte bara det, hon är naturligtvis även en kär familjehund.
– Min man kan gå ut och gå med henne men om hon märker att jag börjar bli dålig vägrar hon att lämna mig.
Det händer nästan varje vecka att Lenas blodsocker sjunker så mycket att Cajsa behöver rycka in.
– Ja, hon räddar mig nästan varje vecka men det behöver inte bli så dramatiskt eftersom hon larmar innan. Hon är min livräddare och hjälte! säger Lena Gamziukas.
Cajsa hämtar druvsockret i kökslådan.
Fakta/Lena Gamziukas
Är: 67 år
Bor: I Forsbäck i Kungsbacka tillsammans med maken Mikael, katten Anton och assistanshunden Cajsa.
Gör: Är pensionär. Arbetade tidigare som lärare på Bräckaskolan.
Intressen: Är en stor djurvän, promenerar, träffar vänner.
Fakta/ Svenska service- och signalhundsförbundet
Ideell förening som bildades 1999.
Utbildar hundägare med funktionsnedsättning att träna sina hundar till certifierade assistanshundar.
En assistanshund kan ha olika inriktning: En servicehund kan till exempel hjälpa sin förare att betala i kassan. En signalhund kan vid hörselskada markera ljud som när brandlarmet går. En medicinskt alarmerande hund varnar sin förare innan dess allmäntillstånd (till exempel vid diabetes) förvärras och larmar om att denne behöver hjälp.