KULTUR & NÖJE 2023-02-06 KL. 18:30

Falsk verklighet lyfts fram i musikal

Av Julia Sandstén Vikberg

Hur skulle du reagera om du insåg att du levde i en fejkad värld? Aranäsgymnasiets elevers musikal Äkta Show är inspirerad av filmen Truman Show och budskapet är att man ska våga att inte tro på allt man ser och hör.

Falsk verklighet lyfts fram i musikal
William Fahlström, William Yngve och Malin Wettergren är exalterade inför att framföra musikalen inför publik. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

På Kungsbacka teaters scen finslipas repliker och rörelser. Allt ska klaffa inför premiären. Det är treårsålderna på Aranäsgymnasiets estetiska program som övar inför de kommande föreställningarna av "En Äkta Show!".
– Den är inspirerad av Truman Show. Den handlar om Tommy som lever i en fejkad värld och börjar inse att den är fejk, säger eleven William Yngve, som spelar en kompis till Tommy i musikalen.
Livet kring Tommy är påhittat och planerat. Eleven Malin Wettergren spelar regissören Chanel som regisserar Tommys liv.
– Jag försöker att göra allt i min värld för att hindra honom från att inse att allt är fejk, säger Malin Wettergren.
Budskapet i musikalen är att man ska våga att inte tro på att allt man ser och hör.
– Att man ska ifrågasätta det som finns omkring sig. Det kan handla om fejk news men även det vi ser på Instagram‚ säger Malin Wettergren.
– På Instagram är alla snygga och ser ut att ha perfekta liv, men ingen har ett perfekt liv i verklighet, säger William Yngve.
– När man hör något positiv vill man tro på det och är därför mer benägen att tro på det. Om du hör att det här gör dig rik så vill du tro på det, även om det inte är sant, säger eleven William Fahlström som jobbat med musikalens scenografi men som också har en roll.


Musikalen "Äkta Show"handlar om Tommy som lever i en fejk värld och som börjar inse att den är fejk. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Unik upplevelse
Eleverna började jobba med musikalen i början av januari och nu är de entusiastiska och nervösa, i olika grad, inför premiären. De tror att publiken kommer att få uppleva något extra.
– Jag tror att de kommer att få se något som de inte har sett tidigare. En unik upplevelse, säger William Yngve.
– Jag tror också att den är unik. Sedan tycker jag att den är rolig. Jag skrattar när vi repeterar trots att jag inte får skratta, säger William Fahlström.
– Det är mycket starka känslor i musikalen. Jag tror att publiken kommer att både skratta och känna sig ledsna och arga, säger Malin Wettergren.
Musikalen går upp på teatern 7, 8 och 9 februari, klockan 19.00. Kommunens skolor bjuds in dagtid.


Veckan innan premiären finslipade eleverna framträdandet på Kungsbacka teaters scen. Foto: Julia Sandstén Vikberg
TV-klipp och nyheter

En bandymånad som kan avgöra allt
BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
Premium

En bandymånad som kan avgöra allt

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.