KULTUR & NÖJE 2023-05-28 KL. 09:00

En dag på jobbet hos succébryggeriet

Av Ronny Karlsson

Vissa kompisgäng träffas för att dricka öl. Andra för att brygga den. Vi hälsade på under en bryggdag hos populära Rocky Point i Åsa.

En dag på jobbet hos succébryggeriet
GLADA MINER. Robin Stegmar, Niklas Delersjö och Anton Hedin är väldigt glada över den respons de får på sina öl. Foto: Ronny Karlsson

TV-klipp och nyheter

Det är en tidig söndagsmorgon, solen skiner och sommaren börjar att göra sig påmind allt mer. Men så mycket sol blir det inte för killarna i Rocky Point. Söndagar är nämligen ofta bryggdagar.

Ansvariga för bryggningen är Anton Hedin och Niklas Delersjö.
– De är alltid här och ansvarar för bryggningen, vi andra assisterar och gör lite annan nytta, säger Robin Stegmar.
– I dag ska Robin städa när vi bryggt färdigt, säger Delersjö med ett leende.


Det blir en hel del skratt och skönt snack när Anton Hedin och Robin Stegmar såg till att ännu ett öl bryggdes hos Rocky Point. Foto: Ronny Karlsson


Den här gången är de tre stycken på plats, men de åtta delägarna turas om med att dyka upp på bryggdagarna för att hjälpa till.

Ölbryggningen tar stora delar av dagen och det är många moment att hålla reda på.
– Jag hade bryggt hemma innan vi startade Rocky Point. Vi försöker brygga här en gång i veckan och det är max vad vi kan brygga, säger Hedin.

Ny utmaning

En ny utmaning finns dessutom för bryggarna. Vid Norra Hallands besök användes det nya större bryggverket för fjärde gången och det tar alltid tid att lära känna sin utrustning.
– Vi försöker att brygga en del nya öl, samtidigt som det blir lite svårare med ett större bryggverk. Vi har några tankar där det ska produceras nya öl till bryggpuben, bland annat en suröl med jordgubb och lime, och en med hallon och björnbär, säger Delersjö.

Ölen som finns på Systembolaget bryggs hos kollegorna på Akia Brygghus, och det har att göra med att Rocky Point inte har någon burkanläggning. Men trots det blir det ganska mycket öl som produceras på ett år.


Robin Stegmar och Niklas Delersjö hjälptes påt vid bryggverket. Foto: Ronny Karlsson


Bryggningen sker i en lokal i de södra delarna av Åsa och där hamnade man lite av en slump.
– Jag var ute och cyklade en dag när vi bestämt att vi skulle starta ett bryggeri och såg den här lokalen. Christian Odén bor här och han ville också vara med i satsningen, han hade precis varit på en bryggkurs också då, säger Stegmar.

Puben en succé
Bryggeriet har snart funnits i två år och allt har gått bättre än killarna kunde hoppas på när de startade. En av anledningarna är den bryggpub som startades i fjol i Åsa.
– Vi säljer mycket mer än vi själva trodde, och har faktiskt säljstopp till andra pubar och restauranger, då man inte hinner med att producera.

Bryggpuben har haft öppet även under vintern och våren, men under sommaren blir det utökade öppettider.
– Det är så kul med responsen vi får på puben, och det har varit bra tryck där hela tiden, säger Delersjö.
– Vi trodde inte att det skulle bli så stort så här snabbt. Från början hade vi inte ens några planer på en egen pub, då tänkte vi att det bara skulle vara kul att ha våra öl på Strandbaren, säger Stegmar.

Fler butiker

Rocky Points öl går bra även på Systembolaget. Så bra att flera av deras öl från och med början av juni ska finnas på fem Systembolag. Utöver butikerna i Kungsbacka lanseras ölen då i de två butikerna i Varberg, samt i Kållered. Då lanseras också ölet Sunset Beach, en New England-IPA, på Systembolaget.

Tillbaka till bryggningen, där det efter vårt samtal blivit dags att lyfta bort malten från brygden och sedan är det kokning som väntar. Till slut är även dagens brygd förflyttad till en av lagringstankarna och om några veckor finns även det ölet, med namnet Ambrosia, på bryggpuben.

Medan bryggningen pågår blir det en hel del snack och givetvis fyller satsningen på ett bryggeri även en social funktion.

– Det är kul, man får pussla lite med familjen och annat bara, säger Delersjö.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.