Annons

Kroppen ett viktigt verktyg för kommunikation

Det kan vara svårt att tala inför en grupp och lätt att bli stressad och nervös. Men det går att råda bot på.

Skola | 23 Oktober 2020 17:30

Många blir skräckslagna inför tanken på att tala inför en grupp. Det vill Kristin Starman ändra på. I höst håller hon i en kurs på Alléteatern som ska ge ungdomar ett bättre kommunikativt självförtroende.  

FOTO: Christina Nordwall

Den 27 oktober startar en kurs på Alléteatern som vänder sig till ungdomar.

–  Syftet är att stärka deras kommunikativa självförtroende, säger kursledaren Kristin Starman.

Kursen är ett samarbete med ABF och vänder sig till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Vid åtta kurstillfällen, varav ett digitalt, ska ungdomarna få lära sig hur man blir trygg i att ta plats inför en grupp och framföra en presentation av något slag utan att känna stress, oro eller nervositet.

– Vi jobbar utifrån varje individ och kommer att ha max tio deltagare i varje grupp. Det handlar om att bli trygg på sin egen scen, nu och genom livet, säger Kristin Starman.

Olika övningar

Under kursen kommer deltagarna bland annat att få jobba fysiskt med kroppen, ha koncentrationsövningar och öva på att stå inför folk.

­– Hur lägger man upp en presentation på ett pedagogiskt sätt och hur gör jag för att hantera min nervositet? Det handlar oftast om att man är rädd för att bli bedömd, rädd för att göra fel och hamna utanför flocken. Men det finns inget rätt eller fel, bara olika typer av tal. Ett tips är att du ska veta ditt budskap när du talar. Du måste alltså kunna ditt material och framföra det på ditt sätt.

Talarångest

Kristin Starman är utbildad samtalscoach och teaterpedagog. Hon har också arbetat med marknadsutveckling och kommunikation i många år. Hon menar att en elev som blir tryggare i att tala inför klassen mår bättre och har möjlighet att visa sina styrkor på ett bättre sätt. För Kristin var det en presentation i mellanstadiet som lade grunden till hennes talarångest. Den presentationen, tillsammans med några ytterligare incidenter, skapade en stress och nervositet vid sådana situationer som tagit henne närmare 20 år att få bukt med.

­– Nu vill vi göra skillnad för ungdomarna i Kungsbacka och lägga grunden för en lugnare framtid i talarsituationer. Alla har olika utgångslägen men genom att öva på dessa saker får de en starkare utgångspunkt. Och om jag sedan gjort en liten förändring i deras liv är jag nöjd, säger Kristin Starman.

Läs hela reportaget i Norra Halland 20/10–20

Läs fler nyheter om skola och utbildning här

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Rånade killar har inte anmält – polisen vill ha hjälp

Blåljus Tre killar ska ha varit utsatta för ett rån vid Tölö kyrka igår kväll. Polisen ...

Polisens vädjan: ”Prata med era tonåringar!”

Blåljus Stökiga och berusade ungdomar i låga åldrar har under helgen gett polisen i Kungsbacka en hel del att ...

Fler unga använder narkotika

Vård Det finns mönster i dag som inte existerade för 15 år sedan, en ny problematik där unga riskerar ...
Annons