KRÖNIKOR 2024-01-01 KL. 17:30

Mitt 2023: Respekt för vitlök i riskokare

Av Malin Söderlind

Under ett år hinner vi som journalister med att träffa en massa spännande människor och göra många roliga jobb. Men vissa jobb sticker ut och här är de jobb som Malin Söderlind minns bäst.

Mitt 2023: Respekt för vitlök i riskokare
Stort tack till alla som lägger ner mycket tid och möda för att förse oss med mat. Periodvis får nötkreaturen på Äskhults naturreservat tillskott till betet. Foto: Malin Söderlind

TV-klipp och nyheter

Jag älskar att äta. Gott ska det vara. Och enkelt. Och helst nu genast. När jag tänker på att fira, så tänker jag först och främst på något ätbart. Som kräftor. Eller nötkött. Eller biopopcorn. Under mitt halvår som reporter på Norra Halland har jag haft kontakt med flera personer som gör det gedigna arbetet som föregår en måltid.

Andreas Måttgård tog med mig på en tur med traktorn och visade sina och kollegan Tommie Stenssons nötkreatur som går och betar i Äskhults naturreservat. Det är många turer med traktorer, lagning av staket och administation för att ta hand om de små kalvarna tills de två och ett halvt till tre år senare blir stora nog att omvandlas till mat. Andreas jobbar med regenerativt jordbruk och utforskar möjligheterna att skapa ett livskraftigt samspel i naturen.

De två jättestora matbutikerna Willys Södercity och ICA Maxi och den lite mindre Coop Konsum Frillesås har tvärtemot nötdjurens 30 månader på bete, sina varor så kort tid som möjligt på hyllorna. De skapar smarta system för att motivera både personalen och kunderna att ta vara på jordens resurser. Allt ska hållas fint och fräscht, så att ingenting behöver slängas i onödan.

Sedan har vi entusiasterna som odlar på sin fritid: Kungsbacka tillsammansodling. De ordnade med restaurang Cosa Table en kväll för utforskande av olika sätt att förädla och förvara skörden. Aldrig hade jag trott att en vitlök kunde tillagas under ett halvår i en riskokare för att bli alldeles underbart karamellig och god.

När jag tänker på alla moment och allt jobb som ligger bakom det som hamnar i min mun, så är det inte alls konstigt att en stor del av lönen går till mat. Om några är värda en lönehöjning, så är det de människor som ser till att jag enkelt kan njuta av mitt näringsintag.

Tidigare krönikor i serien:

Christina Wagner: Ett gripande öde för Olivia

Christina Nordwall: Ett gripande möte på kyrkängen

Christina Forlin: Möte med sagohus och gammal kvarn

Stefan Pettersson: Möten jag inte får berätta om

John Skoglund: Fest där hela Kungsbacka samlades



TV-klipp och nyheter

Veckans ris och ros
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00

Veckans ris och ros

NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
Premium

"Fartyget var barnens värld"

Barnbarnet Margareta är engagerad i Isoldas öde

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem
NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Premium

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fyra barn föddes under turerna världen över

NH:s jakt på Kungsbacka IF
FOTBOLL 2024-04-13 KL. 18:00
Premium

NH:s jakt på Kungsbacka IF

Utomhusfestivalen dubbelt så stor
NYHETER 2024-04-13 KL. 15:00
Premium

Utomhusfestivalen dubbelt så stor

76-åringen säkrade femte SM-guldet
SPORT 2024-04-13 KL. 12:09
Premium

76-åringen säkrade femte SM-guldet

Succé för teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-12 KL. 17:00
Premium

Succé för teckningstävlingen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-14 KL. 20:07
Sena nyförvärvet poängräddare
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
"Fartyget var barnens värld"
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem
Premium | JOBB & PENGAR 2024-04-14 KL. 11:00
Nytt regelverk ger fler torgdagar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.