Koppla av är jag tyvärr rätt dålig på. Det brukar vara fullt ös för det mesta, men i veckan hände det – jag kopplade av rejält. Och på ett för min del väldigt ovanligt sätt.
Ni vet väl att Konstens vecka är i full gång? Bland annat har Norra Hallands gamla tryckeri öppnat dörrarna för att fungera som konsthall den här veckan. Ta gärna en sväng förbi om ni har tid och passa även på att se den gamla tryckpressen från blytiden.
Ett annat arrangemang som är värt ett besök är utställningen ”Uppehålla livet – en meditativ konstupplevelse”, i Tjolöholms slottskyrka som för övrigt fyllde 119 år i veckan. Bara kyrkan i sig är värd ett besök. Jag har missat den tidigare – men nu fick jag njuta av göteborgsarkitekten Hans Hedlunds skapelse.
Men tillbaka till själva utställningen som presenteras så här av Norra Hallands konstförening:
”Malin Bobeck Tadaa visar textila ljuskonstverk med invävda optiska fibrer och lysdioder. Konstverken är en del av en meditation som besökaren får följa med i.
Musikern Nasiri bidrar till konstupplevelsen med andlig, meditativ musik med både akustiska och elektroniska inslag.”
Vid en första anblick kan det kanske låta lite suspekt och flummigt, men det blev en häftig upplevelse som inte ska berättas i skrift utan självklart ska den upplevas på plats. Men så mycket kan jag säga att kombinationen av ljuseffekter, konstnärens inspelade andetag och stillsam musik blev till en härlig symbios. Blir du nyfiken? Ja då finns fortfarande chansen på lördag eller söndag kväll. Bara att koppla av i kyrkbänken och få en timmes njutbar avkoppling – det är inte så illa.
Ha en trevlig helg.
Stefan Pettersson, chefredaktör
Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka
✔ Dissen mot rivalen ✔ Sommarbandyskolan ✔ Värvningen de missade
IVO har granskat händelsen
✔ Kaptensskiftet ✔ Viktigaste nyförvärvet ✔ Den nya målvaktsduon
Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.