Kommunen granskad: sjuksköterska smittad
En sjuksköterska som arbetade med coronasmittade som bor på Signeshus blev själv sjuk i covid-19.
– Men det går inte att säga om hon blev smittad på jobbet eller på annat håll, säger Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef Vård och omsorg.
Norra Halland har flera gånger nåtts av uppgifter om att det skulle ha funnits covid-19 smitta på en avdelning på Signeshus. Enligt uppgift ska åtta av 13 boende på en avdelning ha varit smittade. Uppgifterna har inte gått att vare sig bekräfta eller belägga. Efter att kommunen tidigare talat om att det funnits smitta i verksamheter, fattade man i april beslut om att framöver över huvud taget inte kommentera var man har smitta och hur många fall det rör sig om.
En anmälan till Arbetsmiljöverket från den 18 maj bekräftar i alla fall att Signeshus är ett av de drabbade boendena. Då hade en sjuksköterska som arbetat med smittade eller misstänkt smittade själv testas positivt för sjukdomen.
Hon hade bland annat tagit prover på patienter med misstänkt smitta och vårdat sjuka.
Har följt rutiner och riktlinjer
Enligt den utredning som kommunen gjort, har sjuksköterskan god kunskap om de rutiner som finns för skyddsutrustning, hur den ska användas och rengöras. Hon säger i utredningen själv att hon har god kunskap om covid-19 och hur den smittar, samt att hon alltid har använt rekommenderad skyddsutrustning och har följt de basala hygienreglerna.
Medarbetaren själv blev lindrigt sjuk. Hon kan själv inte förklara varför hon blev smittad eller säkert veta att det var under arbetstid, eftersom hon följt rutiner och riktlinjer.
Efter att sjuksköterskan blev sjuk har kommunen genomfört vissa förändringar av rutiner. Bland annat har Vårdhygien i Halland infört tillfälliga rekommendationer som säger att man som komplement till andra förebyggande åtgärder kan använda visir vid ansiktsnära vård och insatser som görs inom en meters avstånd.
– Arbetsmiljöverket har meddelat att det inte krävs ytterligare insatser efter vår utredning, säger Lillemor Berglund Andreasson.
Kan byta avdelning
Medan den särskilda covid-avdelningen på Smedjan som är ett korttidsboende tar emot smittade patienter som fortfarande bor hemma, stannar smittade på vård - och omsorgsboenden som inte behöver sjukhusvård kvar på boendet.
– Där försöker vi isolera dem så gott det går. Jag säger så gott det går eftersom en del är dementa och vi inte får låsa in dem i sina lägenheter, säger Helene Ljungqvist, verksamhetschef Kvarboende.
Även om avdelningar där det förekommer smitta isolerats så gott det går, har personal kunnat arbeta både där och på såväl andra avdelningar som boenden.
– Personalen byter aldrig plats under ett och samma arbetspass, men dagen efter skulle man kunna arbeta någon annanstans. Om det finns överkapacitet på avdelningar där det funnits konstaterad smitta, samtidigt som det saknas personal på en annan enhet, finns möjligheten att låna ut personal dit, säger Helene Ljungqvist.
Kommunen har än så länge provtagit 441 medarbetare inom vård- och omsorg med mildare symptom, som sagt sig vara arbetsföra. 18 personer har varit positiva, sex av dem har träffat vårdtagare som varit misstänkt eller konstaterat sjuka i covid-19.
Siffran innefattar inte medarbetare som känt sig så sjuka att de inte varit arbetsföra.
I juni har frånvaron bland medarbetarna totalt legat på fem procent.
Enligt den senaste lägesrapporten inom kommunen blev ingen boende på vård- eller omsorgsboende sjuk i covid-19 under förra veckan. Sammantaget har hittills 15 brukare varit smittade.
Läs mer:
Uppgifter: etablerad smitta på boende
Inga coronavakter på Kungsbackas stränder