Kommunen backar om beslut om hemsjukvård
Kungsbacka kommun upphäver sitt tidigare beslut, och erbjuder återigen hälso- och sjukvård för patienter från andra kommuner, som vistas tillfälligt i Kungsbacka.
Däremot är det fortsatt nej för hemtjänst.
Precis som ett antal andra kommuner längs Västkusten, bestämde sig Kungsbacka för några veckor sedan för att inte längre erbjuda hemtjänst och hemsjukvård till personer som inte är folkbokförda i kommunen.
Beslutet började gälla från skärtorsdagen och trots att det bröt mot lagen, motiverade kommunen det med Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att undvika onödigt resande. Genom beslutet ville kommunen även minska hemtjänstorganisationens sårbarhet och prioritera omvårdnaden för de hemtjänsthavare som är permanent bosatta i Kungsbacka.
– Vi förstår att det kan kännas både sorgligt och begränsande att inte få vistas i sin sommarstuga när man inte kan få hemtjänst. Men i detta läge kan inte Kungsbacka ta ansvar för att utföra det stöd som hemkommunen vanligtvis ansvarar för, sa Lillemor Berglund till Norra Halland då.
Avtal med regionen
Nu backar kommunen delvis från sitt tidigare beslut, och erbjuder fortsatt hemsjukvård till personer som visats tillfälligt i Kungsbacka, och som har beslut om insatsen från sin hemkommun. Att man ändrar sig på just den punkten beror på att man har ett avtal med Region Halland om att ge just den vården.
Däremot står det förra ställningstagandet att inte leverera hemtjänst fast.
– Det har varit tydligt från myndigheternas håll att man ska undvika att röra sig mellan olika platser just nu, särskilt om man är äldre eller i riskgrupp. Då är det ologiskt att kunna flytta med sig den hjälpen, säger Lisa Andersson (M), ordförande i nämnden Vård och omsorg.
40 sommargäster
Det är alltid hemkommunen som fattar beslut om insatser. Om personen som får insatsen befinner sig på annan ort, skickar hemkommunen en begäran om att tjänsten ska utföras till den kommun där personen befinner sig
Förra året var det 47 personer med tillfällig vistelse i Kungsbacka som hade beslut om hemtjänst från sin hemkommun. 40 av dem var sommargäster, övriga besökte anhöriga eller höll på att flytta till kommunen.
De 40 sommargästerna använde sig av hemtjänst i mellan en vecka till fem månader, under perioden april till september. 35 procent av dem hade enbart trygghetslarm, övriga larm och hemtjänst i olika hög grad.
De flesta besluten verkställdes av Onsala hemtjänst, därefter Frillesås, Åsa, Kullavik och Vallda, i den ordningen.