Kommundirektören: Vi har klarat krisen bra
Efter tio månader med coronapandemin ger kommundirektör Malin Aronsson krisarbetet i Kungsbacka så här långt ett bra betyg.
– I våras var det ett tufft läge, säger hon.
Sedan februari har pandemin varit en ofrånkomlig verklighet i Sverige. Den andra vågen blev kraftigare än många trott, men samtidigt är beredskapen och erfarenheten nu en annan. I våras gick kommunen upp i stabsläge, men något sådant är inte aktuellt just nu.
– Inte på central nivå, men sedan någon vecka tillbaka har vi stabsgenomgångar på vissa förvaltningar som Vård och omsorg. Varje vecka begär vi in en lägesbild från alla förvaltningar, och sedan har vi veckovisa avstämningsmöten både internt och med regionala rådets styrgrupp, varefter det sedan kan beslutas om det behövs förstärkningsåtgärder.
Mycket på distans
Kommundirektör Malin Aronsson är för dagen på plats i Kungsbacka, men arbetar enligt gällande rekommendationer mycket på distans. Intervjun sker via videolänk, och på många sätt andas luften åter samma karaktär som i våras då första vågen svepte in.
– Våren präglades bland annat av bristen på skyddsutrustning. Men det byggdes ganska snabbt upp ett centrallager, och det hann aldrig bli avvecklat så där har vi ingen brist i dag. Men i våras var det ett tufft läge, även med ökad sjukfrånvaro, säger kommundirektören.
Nu blev dock inte sjukfrånvaron så omfattande som man inledningsvis befarat.
– På det hela blev det ingen jättestor skillnad, inte om man tittar övergripande. Men det är fortfarande så att vissa verksamheter är mer påverkade.
”Briljant krisledningsarbete”
Under slutet av våren genomfördes en intern enkätundersökning där utvalda chefer och nyckelpersoner fick svara på frågor om hur de upplevt krisarbetet i Kungsbacka. I en händelseanalys publicerad i augusti, sammanfattas resultatet som överlag positivt. Bland de egna omdömena finns till och med en kommentar om att krisledningsarbetet varit briljant.
– Står det så? Nej, men det är en undersökning som vi själva har gjort, så det finns kanske risk för viss partiskhet. Men vi är nöjda med hur vi genomfört vårt krisledningsarbete, och vi tycker att vi har lyckats bra. Faktum är att vi var ganska snabba på att avveckla den centrala hanteringen för att istället låta arbetet skötas i de ordinarie verksamheterna då det har visat sig vara den bästa metoden. Ett stabsläge ska vara så kort tid som möjligt för att stötta upp, men sedan ska arbetet skötas så nära respektive verksamhet det går.
Finns det något ni kunde gjort annorlunda?
– Vi har i alla situationer gjort det som vi trott varit den rätta vägen framåt och gjort vårt bästa för att hantera en osäker och ny vardag. Det kommer en tid för ordentlig utvärdering och det kommer säkert då att framkomma sådant som vi borde gjort annorlunda. Det välkomnar vi.
Hur har du påverkats i din yrkesroll under pandemin?
– För egen del har jag kanske inte påverkats så värst mycket, men det är ju ett ansvarsfullt uppdrag som påverkar många andra. Så jag känner av allvaret i situationen.
Hur ser ni på läget just nu?
– Det är ett ansträngt läge, och det återstår att se hur utdraget det blir. Men oavsett så är det en stor påfrestning för alla. Vi fokuserar på att hålla igång vårt samhällsviktiga uppdrag.
Läs också:
"Hade behövt utbildning i krisledning"
Stor variation i sjukfrånvaro inom kommunen