Annons
 • Trafikstörning: Vägarbete på E6
 • Josefine Rybrink – taggad för 2021

  2020 var året när talangen Josefine Rybrink äntligen kunde rota sig på en plats – då kom succén. Det finns anledning för den Onsala BK-fostrade försvararen att längta efter 2021.
  Fotboll | 24 December 2020 11:00

  A-landslagsdebuten är avklarad för Josefine Rybrink.

  FOTO: Christian Johansson

  Josefine Rybrink

  FÖDD: 1998
  BOR: Kristianstad
  MODERKLUBB: Onsala BK
  POSITION: Mittback
  INTRESSEN: Tränar hela tiden… men fika.
  KOLLAR HELST: Serier, just nu Grey´s Anatomy
  DOLD TALANG: Ingen.
  FÖREBILD: Michael Jordan för hans vinnarmentalitet.

  FOTBOLL. Året var 2017. Studenten var avklarad, säsongen med Kungsbacka DFF var i mål. Det var det här Josefine Rybrink hade väntat på. Hon var talangen de allsvenska klubbarna jagade. Ett par sållade hon omgående bort. Det blev provträningar i Växjö, LB07, hos de svenska mästarna Linköping och så Kristianstad som jagat henne redan när hon spelade i Onsala BK.
   
  Josefine Rybrink skannade av trupperna hos de som stod redo med kontraktet i handen. Hur många backar fanns det där? Att ta steget från elitettan till allsvenskan var stort, speltid stod väldigt högt upp på priolistan.
   
  – Kristianstad lockade alltid mest. De hade hört av sig länge, trodde på mig och behövde backar. Beta (Elisabet Gunnarsdottir) verkade bra och jag gillar damtränare, de är mer förstående. Man har stor respekt för henne, det är viktigt, säger Josefine Rybrink i slutet på 2020.
   

  Operation

  Hon har nyligen opererat menisken i vänster knä. Egentligen ville kirurgen göra ingreppet i somras när det hände, men Josefine Rybrink kände att det fanns för mycket i potten på planen. Knät hade låst sig vid två tillfällen, men det gick att fortsätta spela och ta operationen senare. Stygnen sitter fortfarande kvar – beslutet ångrar hon inte. Det var under hösten hon äntligen fick som hon ville.
   
  I moderklubben Onsala BK flyttades hon runt i startelvan. När hon tog steget upp till Kungsbacka DFF var det likadant. Hon var given i startelvan, men det hattades mellan mitt- och högerback och innermittfältet. Under två och en halv säsong i Kristianstads DFF hade hon hunnit spela överallt i backlinjen samt som innermittfältare.
   
  – Man lär sig mycket genom att spela på olika positioner, men man utvecklas nog mest om man får spela på en position, säger Josefine Rybrink.
   

  Nominerad till årets back

  På de individuella samtalen efter 2018 och 2019 sa hon att hon helst ville spela mittback. Tränaren Elisabet Gunnarsdottir sa att hon visste, men det dök alltid upp något hål där Rybrink kunde lösa situationen.
   
  Halvvägs in i säsongen 2020 placerades hon som mittback i trebackslinjen. Då började även Kristianstads DFF gå som tåget, det slutade med en tredjeplats i allsvenskan och 20-åringen blev nominerad som årets back.
   
  – Som mittback får jag ut mest av mina kvalitéer. Då har jag allt spel framför mig och kan spela passningarna jag vill. Jag gillar att ta fram bollen och slå genom deras linjer, men jag gillar också att spela enkelt.
   

  Utvecklas

  Hon har nyligen förlängt kontraktet med den skånska klubben. Det blir två år till trots andra lockrop.
   
  – Man väger för- och nackdelar. Jag trivs så bra och känner att jag har utvecklats, jag har inte stått och trampat. Nu när det gick så bra för laget och för egen del ville jag fortsätta.
   
  Eftersom ditt kontrakt löpte ut efter säsongen, var det något du använde för att få spela mittback?
  – Jag kände att jag ville ha en fast position men jag har aldrig krävt det. Det har inte varit frustrerande, det har funkat som högerback. Man vill alltid spela, då spelar man där man sätts.
   
  Känner du att du nosar på A-landslaget?
  – Jag hoppas jag gör det. Det är en morot för att bli ännu bättre och ta det steget.
   
  Har du haft kontakt med förbundskaptenen Peter Gerhardsson?
  – Nej, det är Ulf (Kristiansson, förbundskapten i U23-landslaget) som har den dialogen.
   
  Men han har sagt att Gerhardsson har koll på dig?
  – Lite så.
   
  2021 väntar Champions leaguekval för Rybrinks Kristianstads DFF som behållit stommen av årets succélag. Ett mer lockande år har hon inte haft att se fram emot.
   
  – Jag är skittaggad. Jag vill se hur långt vi kan nå, vi siktar på att ta oss in i gruppspelet.
   
  Är det 2021 du tar dig in i landslaget?
  – Det hade varit en dröm, men det är inget jag stressar över eller lägger så mycket fokus på. Jag får göra det riktigt bra i Kristianstad, sedan är det viktigt att visa upp sig i de internationella matcherna med U23-landslaget, men de spelas inte nu.
   

  Rehabilitering

  20-åringen kommer att köra rehabilitering på egen hand hemma i Onsala tills efter nyår. Efter säsongen 2020 har Kristianstadstränaren Elisabet Gunnarsdottir och Josefine Rybrink inte haft någon riktig sittning.
  – Det är lugnt nu, säger den numera bofasta mittbacken skrattar.
   
   
  Annons

  KOMMENTERA ARTIKELN

  Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

  Kommentera

  Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

  Läs Även

  Vaccination för alla kan dröja till augusti

  Vård Halvårsmålet ligger fast, men om vaccinprognosen inte ändras kommer alla hallänningarna inte ha fått sin andra ...

  Student-utspring i fyra dagar

  Skola Covid-19 gör att studentfirande blir annorlunda även i år. De nyblivna studenterna kommer få springa ut under totalt fyra ...

  Staffan checkar ut - ofrivillig pensionär

  Familj Staffan Lingstedt är en linslus. En polis som ser polisfilmer. En deckare som läser deckare. En arbetsnarkoman som tvingas ...
  Annons