JOBB & PENGAR 2020-06-06 KL. 11:02

Tuffare klara krav på slam

Debatten om spridning av avloppsslam har varit hätsk under perioder. Nu finns ett regeringsförslag ute på remiss, där ett alternativ är ett spridningsförbud. Men Kungsbacka vill ha kvar slammet på åkrarna.

Tuffare klara krav på slam

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



I slammet som blir över när reningsverken tagit hand om vårt avlopp finns nyttiga näringsämnen, framför allt fosfor som behövs som gödningsmedel i lantbruket.

Men det finns också skadlig kadmium och läkemedelsrester.

Hur farliga dessa rester är har debatterats länge. En del kommuner tillåter inte spridning på åkrar av försiktighetsprincipen. Men Kungsbackas slam går vidare till åkrar framför allt i Skåne.

Man hävdar att det är en bra lösning, eftersom Kungsbacka (och många andra reningsverk) följer kraven enligt det som kallas Revaq. Där anges hur mycket kadmium det får finnas i förhållande till fosfor för att slammet ska få användas på åkrarna.

Men Miljöpartiet på regeringsnivå vill skärpa reglerna. Det har resulterat i utredning som nu är ute på remiss hos kommunerna och myndigheter.

Det ena förslaget är ett totalförbud mot spridning. I stället vill man utvinna fosfor på annat sätt ur slammet.

Det andra alternativet är att spridning av slam med god kvalitet får fortsätta på åkrarna. Miljönämnden i Kungsbacka har avstår från att yttra sig, men Tekniknämnden tillstyrker fortsatt spridning, och är mycket kritisk till ett förbud:

”Med ett totalt slamförbud finns ingen möjlighet kvar att tillvarata hela växtnäringsvärdet (fosfor, kväve, svavel, mikronäringsämnen, spårämnen) samt de mullbildande ämnena i slammet. Ett sådant beslut skulle gå tvärsemot etablerad kunskap och erfarenhet.”

Men i svaret finns också några intressanta uppgifter.

Under 2019 hade förvaltningen tre icke godkända partier och under 2020 har vi haft två icke godkända partier. Detta leder också till ökade kostnader.

Man bedömer att på sikt kommer man inte att klara Revaq-kraven.

Vad betyder detta, Maurice Bourne, enhetschef avloppsrening i Kungsbacka?

– För att kunna spridas på åkermark enligt Revaq får kvoten kadmium/fosfor inte överstiga ett visst värde. I år har det gjort det för partierna från januari och februari. Anledningen till detta är att det har regnat extremt mycket dessa månader och då får vi inte in lika mycket fosfor medan kadmiumhalten i stort sätt är oförändrad. Detta gör förhållandet för högt.

Vad händer med det slammet?

– Det kan antingen användas till deponitäckningar, eller till att göra anläggningsjord.

Vad händer på sikt?

– Revaq höjer kraven så de blir allt svårare att klara. Vi har väldigt bra slam i Kungsbacka och har inga tunga industrier kopplade till reningsverken, vilket faktiskt gör det mycket svårare att hitta andra källor och minska mängden kadmiumn.

Vad händer när det blir nytt reningsverk?

– Idag använder vi kalk som innehåller en del tungmetaller för att stabilisera vårt slam.  I framtiden ser vi att denna hantering ska fasas ut och då bör slammet innehålla färre tungmetaller i förhållande till fosfor, säger Maurice Bourne.

Ulrika väljer häst och vagn till mataffären
NYHETER 2025-07-19 KL. 09:00
Premium

Ulrika väljer häst och vagn till mataffären

"Folk släpper sina matkassar och ler och skrattar"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-19 KL. 16:56
Kungsbacka IF:s flickor 12 vann Gothia

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.