Se upp för bedrägeri– skyddar dig mot id-kapning
Använd en digital digital brevlåda, sätt lås på den fysiska och var försiktig med dina personuppgifter och lösenord.
– Det finns många olika sätt att bli id-kapad på, säger Anna Björnör, ekonomirådgivare i Kungsbacka kommun.
En läsare hörde av sig till Norra Halland efter att ha blivit uppringd av en påstridig telefonförsäljare som undrade om läsaren visste hur hen skulle skydda sin identitet. Försäljaren hänvisade till offentlighetsprincipen och antydde att läsaren var skyldig att skydda sina uppgifter med hjälp av säljarens tjänster.
– Försäljaren sa att ”jag vet var du bor och vad du heter”. Det kändes hotfullt, säger läsaren som vill vara anonym.
Digital brevlåda
Det finns ingen anledning att anlita någon som ringer och erbjuder sina tjänster på detta sätt. Det understryker ekonomirådgivarna som uppmanar att man direkt avslutar samtalet i det läget. Däremot finns det en hel del andra saker man själv kan göra för att skydda sig från id-kapning. Till exempel att inte uppge sitt personnummer offentligt. Visa din legitimation istället.
– Skaffa en digital brevlåda. Då ser du direkt om någon har tagit en kreditupplysning på dig som du inte känner till. Då kan det vara någon annan som köpt något i ditt namn, säger Anna Björnör.
Sätt lås på din fysiska brevlåda och töm den varje dag.
– Släng inte viktiga uppgifter som till exempel kontoutdrag i papperskorgen. Riv sönder det ordentligt först, säger Anette Sternéus, ekonomirådgivare.
Lås din adress
Se till så att ingen kan folkbokföra sig på din adress och lås din adress. Kontakta Skatteverket för att spärra ändringar av din folkbokföringsadress via blankett så att du bara kan ändra den med hjälp av bank-id. Det är också viktigt att skydda sig mot att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post. Det gör man i tjänsten ”Adresslåset” som finns hos Svensk adressändring.
– Det tar bara någon minut på adresslaset.se. Då kan ingen eftersända din post, säger Anna Björnör.
Starka lösenord
Använd starka lösenord med stora bokstäver, tecken och siffror så att ingen kan ta sig in på dina sociala medier och utge sig för att vara dig. Lämna inte ut lösenorden till någon och skicka aldrig kontonummer via mejl eller sms. När du handlar på nätet: kolla upp vem du handlar ifrån.
– Spärra kontokortet för internetköp så att du själv måste öppna det aktivt. Ett alternativ kan vara att ha ett kort som man handlar med på nätet och har lönen på ett annat konto, säger Anette Sternéus.
Förvara ditt kontokort på ett säkert sätt, gärna ihop med ett skyddskort mot skimming och avböj att få dina kontouppgifter sparade om du får frågan.
Var försiktig med nya appar och se till att du har ett bra virusprogram till din dator och smarta telefon.
– Bedragarna som vill kapa oss är oerhört skickliga och ligger alltid steget före, säger Anna Björnör.
Ett sätt kan vara att få oss att klicka runt på olika länkar genom att locka med en fin vinst.
– Gör inte det, var vaksam, säger Anette.
Och ringer någon som uppger sig vara från din bank och vill att du ska logga in med ditt bank-id eftersom någon just nu tar ut pengar från ditt konto i ett annat land: gör inte det! Varken under eller efter samtalet.
– Det kan se ut som telefonnumret på uppringaren stämmer men det behöver inte betyda att det är så.
Romansbedrägerier ökar
Ekonomirådgivarna märker att så kallade romansbedrägerier är något som ökar. Det kan börja med att en okänd person (kanske från ett annat land) tar kontakt via till exempel Instagram eller Facebook. Kontakterna upprepas, leder till telefonsamtal och efter ett tag uppstår en känsla av att man känner varandra. Det kan pågå under lång tid och så kommer då frågan om ett lån.
– Nej, skicka inte pengar, säger Anna Björnör.
Det går att skydda sin identitet från kapare men är skadan redan skedd se till att göra en polisanmälan direkt. Bestrid eventuella felaktigheter skriftligen och kontakta din bank.
– Och spärra ditt personnummer hos alla kreditupplysningsföretag, säger Anette Sternéus.
Läs mer:
Fler nyheter om jobb och pengar