Nya smittskyddsåtgärder: Buss- och tågresor längre än 15 mil begränsas
Socialminister Lena Hallengren och infrastrukturminister Tomas Eneroth kallade denna förmiddag till presskonferens. Nya förslag på smittskyddsåtgärder ska presenteras.
Endast hälften av sittplatserna får användas vid resor längre än 15 mil.
Socialminister Lena Hallengren (S), meddelar att regeringen använder pandemilagen för att begränsa antalet resande i fjärrtrafiken.
Med start 12.45 kommer ministrarna presentera nya förslag på smittskyddsåtgärder som kan genomföras med stöd av pandemilagen.
Lena Hallengren börjar presskonferensen med att berätta att smittläget är fortsatt mycket osäkert med nya mutationer som sprids.
– Det finns en verklig risk för en tredje våg av smittspridning i samhället. Läget kan snabbt försämras, säger Lena Hallengren.
De nationella rekommendationerna och restriktionerna förlängdes förra veckan. Med pandemilagen inför man nu begränsningar för fjärresor.
– Vi kan idag berätta att regeringen förslår att åtgärder som träffar långväga kollektivtrafik med resor som överskrider 15 mil. Det skickas på remiss idag och beräknas börja gälla på söndag, säger Lena Hallengren.
Redan i morgon, torsdag, väntar sig regeringen ett remissvar och att beslutet fattas på fredag. Det träder då i kraft på söndag (14 februari) och ska gälla fram till 31 maj.
"Vi måste göra mer"
Tomas Eneroth, infrastrukturminister.
– Vi kan se på resande-utvecklingen under våren då vi började med insatser. Resandet minskade väsentligt. Under påsk minskade det ännu mer. Sedan ökade det något under midsommar och augusti, för att sedan sjunka igen när smittspridningen ökade under en andra våg. Det är fortfarande dock högre än hur det var i april och maj 2020, säger Tomas Eneroth.
– Människor har minskat sina resor och rörlighet sen hur det såg ut innan pandemin och det är positivt. Men vi måste göra mer. Risken för smittspridning ökar när människor tillbringar lång tid tillsammans i begränsande utrymmen, därför gäller detta förslag fjärrtrafik och inte kollektivtrafik, säger Eneroth.
Bara halva bussar och tåg
Inför kommande lov, helgdagar och långhelger måste trängseln på fjärresorna minska enligt regeringen. Därför ska antalet passagerare inte vara fler än hälften av fordonets sittplatser vid resor som överstiger 15 mil.
Beslutet beräknas träda i kraft på söndag, 14 februari. Resor som har bokats innan dess, omfattas dock inte av de nya restriktionerna.
– Det gäller inte retroaktivt. Den som har bokat innan får resa, trots att beläggningen är högre. Efter det får operatören inte boka fler än hälften av platserna, säger Tomas Eneroth.
Länsstyrelsen blir tillsynsansvarig för att de nya restriktionerna för fjärresor efterlevs.
– Det är direkt nödvändigt att vidta åtgärder från det läget vi har i landet. Res endast om du måste. Arbeta hemifrån om du kan, säger Eneroth.
Gäller inte flyg
Presskonferensen öppnar upp för frågor till ministrarna.
En av de första frågorna gäller sportlovet.
– Det handlar inte om att man reser, det är hur man reser och agerar när man kommer fram. Oavsett om man reser i Sverige eller i ett annat land gäller det att minimera sina sociala kontakter och inte umgås med andra, säger Lena Hallengren.
Är du orolig inför sportlovet, undrar Aftonbladet.
– Ja, det känner jag mig bekymrad över.
Riskerar det inte att bli ett slag i luften, de flesta har redan bokat resor eller kan göra det fram till söndag? frågar TT
– Det är sant hade vi valt en modell med retroaktivitet hade vi haft en helt annan verkansgrad. Men vi bedömer att det inte är möjligt.
– Det här kommer vid både sportlovsresor och påsklovsresor ha en väldigt tydlig effekt. Man har redan begränsningar.
Kommer det inte gälla flygen, eller är det omöjligt?
– Inte omöjligt, men på inrikesflyget befinner man sig i under kortare tid och det är helt annan luftcirkulation. Folkhälsomyndigheten har inte bedömt det som nödvändigt.
Beslutet missar sportlovsresenärerna, är det olyckligt eller en poäng? frågar Göteborgs-Posten.
– Jag tycker inte man ska säga att, hade vi haft det innan, hade folk inte hunnit köpa sina biljetter. Ganska många planerar sina resor under lång tid. Stugorna i stugbyarna har varit bokade i lång tid, så det handlar inte bara om några veckor. Vi får gå in och reglera upp en verksamhet, säger Lena Hallengren.
Kan det komma gälla lokaltrafik?
– När vi har pandemilagen som verktyg är detta ett första steg. Skulle det visa sig vara nödvändigt så utesluter inte det att vi använder pandemilagen i andra områden, till exempel kollektivtrafiken, säger Tomas Eneroth.
Läs mer:
Regionen: Fler fall av muterat virus
Kungsbacka: Tillåtet för äldre unga att delta i aktiviteter
FHM:s vädjan – minimera kontakterna under sportlovet
Coronarestriktionerna: Idrott för gymnasieungdomar och fortsatt alkoholstopp