Detta är en skärmdump från en av filmerna från bråket. I filmen framgår det inte vad som hände innan de två polismännen höll fast en person på marken.

FOTO: Privat

Det var en avslutningsfest för personalen på Bambabar onsdagen förra veckan. Senare på kvällen, efter att festen var över, befann sig fem personer i restaurangen. Emma och Emelie var två av dem. De har inte arbetat på restaurangen och hade inte varit med på festen, men var bekanta med några som hade varit det. Kvinnorna berättar att de umgicks och hade trevligt inne i restaurangen när polisen plötsligt krossade en ruta till lokalen och kom in.
– Polisen är hysteriska och skriker ”ut härifrån” och puttar ut oss från köket. Jag försöker ta min jacka för att jag trodde att de ville att vi skulle gå därifrån men då kastar de mig ner på marken och släpar mig i armen ut på kullerstensgräset, säger Emma.
– Polisen var rätt så våldsamma. De puttade oss och drog Emma på marken i glasskivorna från den krossade rutan, säger Emelie.
Enligt Emma åkte hon till sjukhuset efteråt med flera skrapsår och blåmärken på kroppen samt smärta i handleden – skador som en polisanställd enligt henne ska ha orsakat.
– Jag har aldrig i mitt liv känt mig så hjälplös, förnedrad och nertryckt, säger Emma.

Händelsen har polisanmälts och minst två separata förundersökningar mot polisanställda har inletts. Åklagare Maria Sterup har inlett en förundersökningarna som rubriceras som tjänstefel.
– Personen har anmält bland annat tjänstefel och jag ser att det finns anledning att tro att det kanske kan röra sig om ett brott så jag har beslutat att inleda en förundersökning, säger Maria Stenrup.
På grund av förundersökningssekretess vill hon inte uttala sig mer om ärendet.

Parallellt med de utredningarna har fyra förundersökningar gällande våld mot tjänsteman inletts. Lars Liffner är förundersökningsledare.
– Poliser har mötts av våldsamt motstånd. Polisen kan ha använt våld om någon har varit våldsam mot polisen, säger han.
Enligt Emma och Emelie var ingen person våldsam mot polisen.
– Ingen av oss använde våld. Däremot pratade vi mycket med varandra och sa åt varandra att hålla tyst och så, säger Emelie.
– De säger till mig att jag gjorde våldsamt motstånd men jag gjorde ingenting. Jag är 153 centimeter och väger 49 kilo och en polisman på över 180 kastade ner mig i marken utan anledning, säger Emma.
Var det någon av er som var hotfulla mot polisen på något sätt?
– Ingen av oss har varit hotfulla. Det enda vi gjorde var att ifrågasätta och bli upprörda över att de gör så här mot oss. Det är helt omöjligt att de upplevde situationen som hotfull, säger Emma.

Enligt polisen larmades de inledningsvis till restaurangen på grund av ett larm om misshandel på adressen, vilket också framgår av polisens händelserapport.
– När vi kom till platsen är den som säger sig ha blivit misshandlad utanför restaurangen. Man tror att den som har blivit misshandlad har varit inne på restaurangen och poliserna misstänker att gärningsmannen är där inne. De tar sig in på Bambabar för att identifiera gärningsmannen och när de närmar sig väljer någon att låsa dörren så därför väljer de att slå in en ruta, säger Lars Liffner.
En man i 40-årsåldern är nu misstänkt för misshandel.
Emma och Emelie har ingen aning om varför polisen larmades om en misshandel.
– Jag har ingen aning om vad det handlar om. Men även om det skulle ha varit en misshandel så förstår jag inte varför de inte knackade på och frågade vad som hände. Istället för att putta och släpa ut oss, säger Emma.

Delar av händelsen den natten har filmats och Norra Halland har fått ta del av filmsnuttarna. På det som är filmat ser man inte att någon av parterna är våldsamma. En person hålls fast på marken av två polismän, men det framgår inte vad som hade hänt innan dess.

 

Läs mer: Nya uppgifter om bråket på Bambabar

Läs mer: Bråk med polis på Bambabar

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.