ISHOCKEY 2022-02-25 KL. 18:00

"OS en fantastisk upplevelse"

Av John Skoglund

Frölundas backbjässe Christian Folin var en viktig kugge i det olympiska lag som tog sig till spel om medaljerna i Beijing.
– Det var extremt roligt att få spela, helt fantastiskt men det finns ju även den där bittra eftersmaken, säger Christian Folin.


Christian Folin imponerar även i Tre Kronors gula och blå färger.

TV-klipp och nyheter

När tåget rullade in från Köpenhamn sent på måndagskvällen, hade Christian Folin varit på resa från Kina under många timmar. Svenska laget med coach Johan Garpenlöv tog sig till semifinal efter en bra insats mot Kanada. Där väntade storfavoriterna Ryssland, en match där Sverige lika väl kunde vunnit. I de tio övertidsminuterna var Sverige det bästa laget och även under straffläggningen hade Sverige flera chanser att avgöra, men det slutade med att Rysslands spelarbås exploderade av glädje.
– Vi åkte dit för att ta guld, vi spelade bra och hade matchen, men en stolpe i vägen så tyvärr, det fanns mer att önska av resultatet. Sen hade vi bara ett knappt dygn på oss att ladda om till bronsmatchen mot Slovakien, vi kom inte alls upp i nivå, säger Christian Folin.

"Jag kommer vara stolt"
Trots närmare 250 NHL-matcher så var OS-premiären i Kina mot Lettland blott Folins tredje match i Tre Kronor. Christian Folin stack i tidig ålder över till juniorligorna i Nordamerika som till slut belönades med spel i NHL. Så det var först när han kom hem till Sverige igen inför säsongen 20/21, först i Växjö och nu i Frölunda som han har varit möjlig att testa för de svenska förbundskaptenerna.
– Jag kommer vara stolt framöver för att fått representera Sverige i ett olympiskt spel. Gillar vad jag bidrog med, fick en stor roll i det defensiva, men man sätter ju ett sämre betyg på sig själv när man förlorar en match, säger Christian Folin.
NHL är världens ledande hockeyliga och där igenom styr det mesta som indirekt händer i hockeyvärlden. När omikron skapade en ny supervåg av problem, valde NHL att stänga dörren för NHL-spelare att spela i OS Beijing.
– För bara ett par månader sen fanns det inte ens i tanken att jag skulle spela OS. När det nu blev så tänker man ju vilka olika svängar det här hockeylivet tar en, säger Christian Folin när han tänker på allt som han fått vara med på i sin hockeykarriär.

"Nils är en sund människa"
Att ta sig till östkustens pärla Oskarshamn eller besöka kyliga Buffalo är en hockeyspelares vardag och då händer det inte så mycket mer än just den dagens match. Men i ett olympiskt spel finns det annat att sysselsätta sig med.
– Det var fantastiskt att se OS från insidan, alla människor och häftiga upplevelser. Vi var med på invigningen i ”gökboet” och kollade på annan idrott. Tyvärr fick vi inga biljetter till Nils van der Poels lopp över 5000 m. Men vi kunde vara med att fira honom med tårta sen, det var kul. Nils är en sund människa med väldigt bra idéer.
Pär ”Pärra” Edlund har de senaste dryga 20 åren ansvarat för Frölundas fysträning och är till vardags Christian Folins slavdrivare. När då Nils van der Poels enorma träningsmängd kom på tal undrar man ju om kanske det är något att föra vidare till Frölundaborg.
– Kanske ska man ladda ner Nils van der Pohls testamente, säger Christian Folin med ett skratt men är snabb att tillägga att har är supernöjd mer ”Pärra” i Frölunda som utvecklat hans fysik till ännu än nivå.
TV-klipp och nyheter

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Smakstart för Hanhals
ISHOCKEY 2023-10-02 KL. 10:09

Smakstart för Hanhals

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.