BLÅLJUS 2021-05-10 KL. 07:07

Inbrott varje natt i ”Beverly Hills”

Det sker inbrott nästan varje natt, platsen är full med misstänkt stöldgods och personer bor olovligen i lokalerna. Kommunen och polisen försöker förgäves hålla inkräktare borta från bostadsmodulerna på Smörhålevägen, i folkmun kallat Beverly Hills, i väntan på att det ska rivas.

Inbrott varje natt i ”Beverly Hills”
Enligt Johan Arvidsson, enhetschef för säkerhet av fastigheter på Kungsbacka kommun, försöker fastighetstekniker hålla iordning på platsen. Men det är svårt.

TV-klipp och nyheter



– Nu har någon brutit upp en dörr igen, suckar Johan Arvidsson, enhetschef för säkerhet av fastigheter på Kungsbacka kommun, när vi närmar oss bostadsmodulerna.
En dörr till en av bostäderna står vidöppen. Fastigheternas fasader är täckta med klotter och på gräsmattan utanför ligger en moped, mopeddelar, en stol, en vagn och annat skrot utspridda.
– Inuti byggnaden är det fullt med saker. Blandare, kablar och allt möjligt som man kan sälja vidare, säger Johan Arvidsson.
Tidigare hyrde kommunen ut bostäderna till personer som hade svårt att få tag på andra hyreskontrakt eller där vanliga hyreskontrakt inte fungerat. Adressen har länge setts som stökig, otrygg och orolig och platsens rykte blev inte bättre av att det i augusti 2019 inträffade ett mord där. En 60-årig man som bodde i en av bostäderna bragdes då om livet.
– Efter det tragiska mordet var det avspärrat under än lång tid. Då fick vi inte tillträde till platsen men det hindrade inte andra från att vara här, säger Johan Arvidsson.

I oktober förra året fastslog servicenämnden att bostadsmodulerna borde rivas och lämnade tillbaka dem till kommunstyrelsen. Med tanke på platsens problembild och byggnadernas dåliga skick ansågs det inte lönt att rusta upp dem. Samma månad sas även kontraktet för den sista boende på adressen upp och sedan dess har ingen erbjudits boende där. Fortfarande har inget rivningsbeslut tagits och att ingen har tillåtelse att bo där längre hindrar inte personer från att flytta in.
– Vi meddelar polisen när vi ser att det är folk på platsen, men de kommer tillbaka hela tiden. Vi har tidigare med hjälp av Kronofogden avhyst personer som bodde här. Nu är det olika personer som flyttar in och ut i olika omgångar, säger Johan Arvidsson.
Fram till rivningsprocessen är klar får serviceförvaltningen försöka hålla iordning på platsen, men det är svårt och dyrt. Förra året betalades 160 000 kronor ut till underhåll, bevakning och olika åtgärder för skadegörelse.
– Våra fastighetstekniker åter dit och skruvar igen dörrar och försöker hålla iordning. Vi är också där och städar med jämna mellanrum och har varit här med en container och lastat bort skräp. Det är en speciell situation. Det enda vi kan göra är att köra ut dem och försöka hålla iordning, säger Johan Arvidsson.

Enligt kommunpolis Jenny Sjöström har polisen fått in tre anmälningar sedan oktober som är kopplade till platsen – två om inbrott och ett om tillgrepp av fortskaffningsmedel. Enligt henne är det egentligen fastighetsägaren som har ansvar för att hålla iordning på platsen men polisen agerar när det görs anmälningar och brukar även göra kontroller på platsen eftersom man känner till problematiken.
– Vi har påträffat kabelbrännare, nedskräpning, personer som inte bor där som vistas på platsen. Bara härom veckan påträffades två personer som brände kablar. Det är personer som har bott på platsen tidigare, säger Jenny Sjöström.
Hammargårds avloppsreningsverk som ligger ett stenkast bort från bostadsmodulerna på samma gata har flera gånger utsatt för kabelstölder.
– Det har stulits kablar från oss vid flera tillfällen och det har eldats i skogen. Vi anmäler varje stöld och när det brinner ringer vi polisen och brandkåren, säger Maurice Bourne, enhetschef avloppsvattenrening på teknikförvaltningen.
Om de som ligger bakom brotten är de som vistas vid bostadsmodulerna kan han inte svara på.
– Var de som gör detta bor kan jag tyvärr inte spekulera i, säger Maurice Bourne.
Polisen vet inte heller om det finns någon koppling mellan händelserna.
– Det är ofta svårt att härleda var de fått tag på kablarna, säger Jenny Sjöström.

Inför att servicenämnden fastslog att bostadsmodulerna borde rivas skrev den dåvarande kommunpolisen Anna Lindqvist ett uttalande till kommunen om hur polisen ser på platsen. Hon skrev att det skulle bli svårt att tvätta bort platsens dåliga rykte och att ”platsen i sig är kopplad till kriminella personer, psykisk ohälsa och missbruk”. Den nuvarande kommunpolisen Jenny Sjöström tror att man måste riva bostadsmodulerna för att råda bot på problematiken.
– Det är en problematisk och otillbörlig plats och samtliga gruppchefer tycker att den bör röjas och att husen ska rivas. Det är ett attraktivt tillhåll. River man det skulle man få bort mycket av problematiken, säger hon.
I veckan gick kommunen ett litet steg närmare en rivning. På möte på onsdagseftermiddagen beslutade samhällsbyggnadskontoret att man ska begära besked av kommunstyrelsen i juni om man får riva byggnaderna.
– Parallellt kommer vi förbereda en ansöka om rivningslov till byggnadsnämnden. Så förhoppningsvis har vi ett rivningslov under hösten, för att påbörja arbete då, säger Emma Kjernald, samhällsbyggnadschef på Samhällsbyggnadskontoret.

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.