HANDBOLL 2022-03-30 KL. 20:35

Blytung seger för Aranäs i svängig match

Av Eric Andersson

Det var den första kvalmatchen i bäst av fem-serien mellan HK Aranäs och Amo HK där en plats i handbollsligan nästa säsong ligger i potten. Efter en knackig matchinledning vann Aranäs matchen och kopplade därmed greppet om matchserien.

Blytung seger för Aranäs i svängig match
Aranäs vann knappt mot Amo. Foto: Eric Andersson

Motståndaren Amo HK från Alstermo har imponerat i allsvenskan under säsongen och slutade på en andraplats, endast en poäng bakom segrande OV Helsingborg. Främst är det offensiven som varit Amos signum med ett flertal skickliga spelare på niometer.

Matchinledningen påminde i mångt och mycket om matchen mot sista seriematchen mot Alingsås. Skillnaden den här gången var att det var Amo som kämpade och slet för varje centimeter på planen vilket skapade problem för Aranäs. Bortalaget lyckades inte få hål på en storspelande Amomålvakt. Lyckligtvis för Aranäs del var även Daniel Bergqvist på tårna och höll kvar Aranäs i matchen. Efter sju minuter hade det bara blivit fyra mål, tre för Amo och ett för Aranäs.

– Vi visste att det skulle bli en anstormning från deras sida och jag tycker vi hanterar den situationen bra. Innan matchen pratade vi mycket om att behålla kylan oavsett vad det stod på resultattavlan och det gör vi till stora delar, säger Jerry Hallbäck, tränare i Aranäs.

Aranäs kvitterar

Amo bibehöll ledningen i matchen fram till minut 20 när Aranäs kvitterade till 10–10 genom Tobias Svantesson. När Aranäs kort därpå kontrade in 10–11 och tog ledningen för första gången i matchen tog Amo time out. Men time outen gav inte önskad Amoeffekt utan det var Aranäs som fortsatte dryga ut sin ledning under slutet av halvleken och gick till pausvila med ställningen 12–16.

I inledningen av den andra halvleken fortsatte Aranäs att kontrollera tillställningen. Men succesivt kämpade Amo sig in i matchen igen och när klockan stod på 47 hade hemmalaget hämtat in nästan hela Aranäsledningen som då endast var med två måls marginal. Ett par minuter senare tog Aranäs time out efter en mindre bra period.

När Aranäs anfallsspel gick i stå med femton minuter kvar av matchen klev Daniel Bergqvist fram ännu en gång och stod för ett flertal viktiga räddningar. Aranäs testade att spela 7-6 i anfallsspelet och först då kunde Philip Jonsson göra 23–25 och därmed bryta Aranäs åtta minuter långa mållösa svit.

– I vårt anfallsspel blir vi stillastående och lite tveksamma, plus att vi bränner ett par lägen vi ska göra mål på. Vi lyckas inte komma med den farten vi gör i andra delar av matchen, men momentum skiftar under matchens gång, säger Hallbäck.

Tappade ledningen

Men effekten blev kortvarig och med fyra minuter kvar av matchen kvitterade Amo till 26–26. Adam Wennerholm återgav Aranäs ledningen på straff kort därefter. I anfallet efter prickade Amo ribban och med två minuter kvar tilldömdes Aranäs sin andra straff på kort tid och Wennerholm var återigen säker och gav Aranäs en tvåmålsledning.

Aranäs orkade hålla Amo bakom sig och vann till slut matchen med 26–28 och kopplade greppet om matchserien. Nästa match är på tisdag i Kungsbacka Sporthall.

– Det finns mycket saker vi är nöjda med idag och det finns saker vi behöver fila lite på inför nästa match. Men det viktigaste i ett kval är att vinna matcherna och det gör vi idag, säger Jerry Hallbäck.

Matchfakta: HBL Kval
Amo HK–HK Aranäs 26 – 28 (12–16)
Målskyttar, HK Aranäs: Adam Wennerholm 10, Tobias Svantesson 6, Philip Jonsson 4, David Florander 3, Melwin Beckman 2, Oscar Gentzel 2, Johan Ericsson

Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

TV-klipp och nyheter

OS-hoppet lever – men SOK behöver svara i dag
SPORT 2024-07-17 KL. 12:32
Premium

OS-hoppet lever – men SOK behöver svara i dag

Senaste nytt i OS-härvan

Brister i brandskyddet avslöjades på skola
NYHETER 2024-07-17 KL. 07:00
Premium

Brister i brandskyddet avslöjades på skola

Aulans samtliga nödutgångar för trånga

Cellon och musiken är allt för jubilaren Eric
FAMILJ 2024-07-16 KL. 21:00
Premium

Cellon och musiken är allt för jubilaren Eric

Har flyttat till Stockholm för rätt utbildning

De imponerar på Gothia
FOTBOLL 2024-07-16 KL. 20:00
Premium

De imponerar på Gothia

Fullt igen – turisterna tycker om Kungsbacka
NYHETER 2024-07-16 KL. 11:45
Premium

Fullt igen – turisterna tycker om Kungsbacka

Tätt med bokningar: "Vi har ett bra läge"

Konst i mängder och drivor av mattor
KULTUR & NÖJE 2024-07-15 KL. 21:45
Premium

Konst i mängder och drivor av mattor

när det hölls auktion i Fjärås bygdegård

75-årige golfordföranden redo för Mount Everest
NYHETER 2024-07-15 KL. 20:00
Premium

75-årige golfordföranden redo för Mount Everest

Ny stor utmaning väntar för Gunnar Peters i höst

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Den tolfte spelaren?
Premium | FOTBOLL 2024-07-16 KL. 20:00
De imponerar på Gothia

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.