NYHETER 2024-10-22 KL. 14:00

Dagar för demokratin lockade många till Fyren

Av Linnea Andersson

Demokratidagarna är i full gång i Kungsbacka med samtal, workshops och möten om ämnet. På Kulturhuset Fyren var bland annat Norra Halland på plats under tisdagen.

Dagar för demokratin lockade många till Fyren
Demokratibibliotekarierna Ebba Wahlbom och Ania Szczeklik.

TV-klipp och nyheter

Demokratidagarna är ett nytt initiativ som anordnas för att lyfta hur man som individ kan påverka hur livet ser ut i kommunen. Evenemanget drog i gång på måndagen och fortsätter under hela tisdagen. På Kulturtorget i Kulturhuset Fyren kunde invånarna delta i samtal, workshops och möten om demokrati.

– Det var många som kom hit i går, framför allt på lunchföreläsningen om konspirationsteorier. Det känns kul, vi hoppas på lika många eller till och med fler besökare i dag, säger Ebba Wahlbom som tillsammans med Ania Szczeklik är demokratibibliotekarie.

På tisdagen hölls workshopen ”Påverka!” av bland andra IT-bibliotekarie Sara Britta Jadelius. De gav råd kring hur man kan skapa förändring i samhället.

– Till exempel kan vi prata med invånarna om hur man kan komma i kontakt med myndigheter, få sin röst hörd i media och hur det går till att starta en demonstration. Det handlar om att skapa en levande demokrati och att man som individ ska känna sig delaktig och inkluderad i samhället, säger Sara Britta Jadelius.

Invånarna hade också möjlighet att träffa Norra Halland för att till exempel ställa frågor om hur arbetet på redaktionen går till, diskutera de senaste nyhetssnackisarna och få en inblick i hur lokala händelser blir nyheter.

– Det känns viktigt att vara på plats eftersom vi är en del av demokratin, dels genom att vi granskar makthavarna, dels genom att vi är ett forum för debatt, säger Stefan Pettersson som är vd och chefredaktör.

IT-bibliotekarie Sara Britta Jadelius höll i workshopen "Påverka!". Foto: Linnea Andersson

Norra Halland var på Fyren för att prata med kommuninvånare. Foto: Linnea Andersson



TV-klipp och nyheter

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Attack i USA blev starten för demokratidagar
NYHETER 2024-10-21 KL. 08:20
Premium

Attack i USA blev starten för demokratidagar

Ermin Skoric tog initiativ till evenemanget

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.