"Hade behövt utbildning i krisledning"
Två av de förvaltningar som satts på prov under pandemin är Vård och omsorg samt Individ och familjeomsorg.
– Det har inte liknat något annat, säger personalchef Johan Sandström om året med pandemin.
Blanka papper. Ungefär så beskriver Johan Sandström något omskrivet instruktionsboken för en coronapandemi när 2020 går in på sin andra månad.
– Våren gick rasande fort och det var extremt mycket att göra. Det fanns ovanligt många frågor, men inga riktiga svar. Vi ställdes inför nya uppgifter där utmaningen blev att hitta nya svar från grunden, säger Johan Sandström som har personalansvar över såväl Vård och omsorg som Individ och familjeomsorg.
Sett till sjukfrånvaro toppade Vård och omsorg kommunens statistik under både mars och april. Ändå hamnade förvaltningen aldrig i ett värsta-scenario.
– Allt gick ju fort, och vi befarade ett tag att det skulle bli ännu värre än vad det blev. Kommer det in smitta på en enhet så kan det dra iväg. Vi hade en extrem topp under mars och april, men sedan planade det ut inför sommaren, säger Sandström.
Tillsammans med en analysgrupp jobbade förvaltningen fram ett antal olika möjliga scenarier, berättar personalchefen.
– Det är ju inte bara sjukfrånvaro det handlar om. Det kan handla om vård av sjuka barn, och vi tittade på hur det skulle kunna bli om skolor och förskolor stängde till exempel.
Vård och omsorg var den förvaltning som toppade frånvarostatistiken under mars och april.
Men det fanns ändå en stor oro inom förvaltningen. Olika försök att tämja situationen lyckades olika väl. En satsning som enligt förvaltningen dock slog väl ut och gynnade läget på flera sätt, var det covid-team som inrättades.
– Där blev det väldigt tydligt att patientsäkerhet och arbetsmiljö hänger ihop. Covid-teamet var väldigt bra ur arbetsmiljöperspektiv då det minskade oron bland övriga personalen. Innan det fanns drev oron på frågor och skapade företeelser som inte nödvändigtvis var bra. När sedan stressen la sig kunde alla tänka lite bättre.
Relativt få fall
En annan sak som Johan Sandström i sin roll som personalchef anser har varit positiv, är att personalrörligheten mellan olika enheter har fungerat bra.
– Och samtidigt ska det sägas att vi har haft relativt få konstaterade fall inom våra verksamheter. Det kanske är det främsta kvittot på att vi har lyckats ganska bra under både våren och så här långt in på hösten. Man har följt rutiner och varit duktig på basala hygienrutiner.
Sett till sjukfrånvaron så har den bortsett från mars och april inte varit onormalt hög på Vård och omsorg. Under maj låg den på normala siffror, och under sommaren rentav lite lägre än 2019. I september kom en ökning igen, men redan i oktober gick den tillbaka.
– Det kan också ha att göra med att efterlevnaden av de basala hygienrutinerna gjort att andra infektionssjukdomar trängts tillbaka, säger Johan Sandström.
Ny våg – nya problem
Efter en kort period tidigare i höstas där förvaltningarna kunde börja ta upp arbete som blivit åsidosatt under pandemin är man nu tillbaka på helspänn igen.
– Det vände på bara ett par veckor. Nu följer vi frånvarorapporteringen löpande, men än så länge ligger vi normalt.
Har det tillkommit några nya problem som inte fanns i våras?
– Ja, ett problem ett tag var de långa svarstiderna efter covid-tester just nu. Det innebär att personal som testas måste vara borta längre än nödvändigt i vissa fall. Och det är problematiskt, det kan drabba hela enheter.
Med de erfarenheter som nu finns: Var det något ni kunde gjort annorlunda?
– Vi gjorde mycket som var bra, men något vi kunde gjort annorlunda var att vara mer förberedda på den här formen av kris. Att kommunledningen nyligen hade genomgått utbildning i krisledning var väldigt värdefullt, det hade vi behövt gjort på förvaltningarna också, säger Johan Sandström.
Läs också:
Kommundirektören: Vi har klarat krisen bra
Stor variation i sjukfrånvaro inom kommunen