Annons

Gammal plast blir skyddsvisir

De studerande sitter hemma. Men i lektionssalen i Kyrkskolan surrar 3D-printern timme efter timme. På Yrkeshögsskolan drar man sitt strå till stacken och producerar ansiktsvisir till vården.

Skola | 26 Mars 2020 11:25

Gammal overheadplast tillsammans med 3D-printade skalmar ger ett fullt fungerande visir, visar utvecklingsledare Hanna Lans.

FOTO: Kristian Alm

Bristen på skyddsutrustning i vården är skriande, och varje bidrag är värdefullt. Regioner och kommuner skannar marknaden i konkurrens med alla andra länder, alla lager inventeras men det räcker inte.

Därför har nu högskolor och yrkesskolor börjat printa ett hemmagjort visir, en intressant kombination av urgammal teknik och det allra senaste. Skalmarna som fäster visiret runt huvudet printas med 3D. Det går att ladda ner en gratis kodslinga från nätet och mata skrivaren med den.

Gammal plast

Men sen behövs ju själva visiret också. Då är det dags att damma av lagret och plocka fram gammal överbliven overheadplast. Ihopsatt blir det ett fullt fungerande visir.

– Vi printar två i taget just nu och har väl fått fram 20 stycken hittills. De lämnar vi över till Vård och omsorg i Kungsbacka som får avgöra hur de ska användas, säger utbildningsledare Hanna Lans.

Fram till i går var det tveksamt om visiren fick användas i vården, eftersom de inte är CE-märkta och testade. Men nu har Arbetsmiljöverket beslutat sig för att se mellan fingrarna. På sin hemsida skriver verket:

”arbetsgivare som använder skyddsutrustning som inte är CE-märkt riskerar inte att få sanktionsavgifter”.

Bra utbildning

Så nu blir Yrkeshögskolan ett litet men viktigt bidrag till vården i Kungsbacka. Den är inget billigt sätt att producera, men än så länge är det gammal plast som används och produktionen går på Yrkeshögskolans budget.

För Hanna Lans är detta också ett utmärkt sätt att göra reklam för utbildningen CAD-konstruktör produktutveckling mekanik/plast.

– Det är en bra chans för de som vill ha jobb, för marknaden är glödhet. Vi har 24 platser till hösten. Man kan både komma in på arbetslivserfarenhet och betyg. Och det är inte för sent att hinna komplettera via Komvux!

Behov av utrustning är stort i Kungsbacka!

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vild biljakt – mot trafiken på E6 in mot Kungsbacka

Blåljus I 180-190 kilometer per timme jagade polisen inbrottstjuvarna som körde mot färdriktningen på E6 in mot Kungsbacka. I ...

Rattfull körde av vägen

Blåljus Vid 05.16 på lördag morgon gick larmet om att en bilist kört av vägen på Varbergsvägen och ...

Smitta inom hemtjänsten i Kungsbacka

Nyheter Flera fall av coronasmitta har nu konstaterats bland vårdtagare inom hemtjänsten. – Vissa befinner sig redan på sjukhus, sä...
Annons