Annons

Kommunen: "Förbereder oss för topp"

Under torsdagsförmiddagen höll kommunen presskonferens för att ge en samlad bild av läget i Kungsbacka.
– Vi har inte så mycket utrustning som vi önskar, säger Ulrika Ström på Vård- och omsorg.

Nyheter | 26 Mars 2020 10:54

Under torsdagen hölls en presskonferens på stadshuset för att informera om läget i Kungsbacka.

FOTO: Arkivbild

Torsdagens presskonferens på stadshuset i Kungsbacka handlade mycket om att ge en lägesbild av hur arbetet inom vården fortskrider. Ett centrallager för skyddsutrustning är upprättat, och i nuläget är det ingen kris, men kommunen ser gärna att fler kan hjälpa till att leverera skyddsutrustning.

– Den utrustning vår personal använder är vätskeavvisande skyddsrockar och munskydd, samt skyddsglasögon. Vi har precis fått en leverans skyddsglasögon av en lokal aktör inom byggbranschen, men skulle till exempel behöva fler munskydd, säger Ulrika Ström som är medicinskt ansvarig för rehabilitering på förvaltningen.

Kan det handla om att frångå gällande upphandlingsregler i nuläget? 

– Jag vet inte hur man gör på riksplanet, men ja i detta läge kan det bli så, säger Ulrika Ström.

I nuläget är situationen under kontroll, men det kan komma att förändras.

– Vi förbereder oss för en topp, men vi är inte där ännu, säger Ulrika Ström.

Lillemor Berglund, förvaltningschef på Vård- och omsorg, berättade om vikten av att de patienter kommunen ansvarar för måste skyddas från smitta.

– Vi möter ungefär 3000 vårdtagare varje dygn. Det handlar om personer som av medicinska skäl inte kan ta sig till vårdcentraler, ofta personer med omfattande behov av vård. Och de flesta här tillhör riskgruppen. För denna grupp är det väldigt viktigt att kontaktytorna begränsas. Men det är samtidigt viktigt att hålla kontakt på andra sätt, exempelvis genom sociala medier, säger Lillemor Berglund.

 

Hög sjukfrånvaro

På grund av hög sjukfrånvaro inom förvaltningen Individ- och familjeomsorg har redan en del verksamheter stängts tillfälligt då personalomflyttningar varit nödvändiga.

– Vi har en markant högre sjukfrånvaro då många är förkylda. Så det handlar om att omfördela vår egen personal, säger förvaltningschef Karin Martinsson.

Än så länge ser läget på personalfronten stabilt ut inom kommunens övriga förvaltningar.

– Samtidigt märker vi en tydlig vilja från vår personal att ställa upp och hjälpa till över förvaltningsgränserna, säger Lillemor Berglund.

Läs mer i fredagens Norra Halland. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vild biljakt – mot trafiken på E6 in mot Kungsbacka

Blåljus I 180-190 kilometer per timme jagade polisen inbrottstjuvarna som körde mot färdriktningen på E6 in mot Kungsbacka. I ...

Facket om hemtjänsten: ”Ska kännas tryggt på jobbet”

Nyheter Det finns en viss oro bland medlemmarna i Kommunal enligt vad förbundet erfar. – Vi tycker att det åtminstone borde ...

Rattfull körde av vägen

Blåljus Vid 05.16 på lördag morgon gick larmet om att en bilist kört av vägen på Varbergsvägen och ...
Annons