NYHETER 2020-04-03 KL. 13:44

Forskaren: ”Främjar inte minskad spridning”

Risken för att virus ska spridas är större i öppna kontorslandskap och på så kallade aktivitetsbaserade kontor jämfört med traditionella kontor. Detta enligt en rapport från 2018.
– I dessa tider kan det vara på sin plats att påminna om detta, säger docent Agneta Lindegård Andersson.

Forskaren: ”Främjar inte minskad spridning”

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter



Är man anställd på en arbetsplats med öppna kontorslandskap samt inte minst där det införts aktivitetsbaserade ytor, är det en fördel att jobba hemifrån i dagsläget om detta är möjligt. Det menar Agneta Lindegård Andersson som är utvecklingsledare på Västra Götalandsregionen samt docent i folkhälsovetenskap. 

– Det fanns farhågor redan när det här började komma på modet för ett antal år sedan, att det skulle finnas en ökad risk för smittspridning, säger hon.  

Aktivitetsbaserade kontor innebär att personalen inte har några fasta platser alls. Istället jobbar man där det finns en ledig kontorsplats, eller vid den station som är bäst anpassad för det arbete som ska utföras. I rapporten Sammanfattning av forskningsläget avseende aktivitetsbaserade kontor, senast uppdaterad i januari 2018, beskrivs bland annat risken för spridning av virus som högre i denna typ av miljöer än på traditionella cellkontor. 

Ett av problemen, menar Agneta Lindegård Andersson, är att det är svårt att hålla tillräckligt avstånd till andra människor enligt rådande rekommendationer. 

– Folkhälsomyndighetens riktlinjer poängterar ju vikten av att hålla avstånd. Sedan är kanske risken för smittspridning via hårda ytor inte lika stor, men ska man hålla på och sprita bänkar och tangentbord hela tiden så blir det om inte annat väldigt ineffektivt. Man kan i alla fall säga att aktivitetsbaserade kontor inte direkt främjar en minskad smittspridning, säger docenten. 


Bör jobba hemma


Strategin har fram till nyligen varit olika mellan kommunerna. Medan Mölndal rekommenderat att personalen jobbar hemifrån för att minska risken för smittspridning, har linjen i Kungsbacka och Göteborg varit att medarbetarna helst bör komma till jobbet om de känner sig friska. Sedan torsdagen ska nu dock även personal inom Kungsbacka kommun jobba hemifrån om det fungerar. 

– Lyssnar man på Folkhälsomyndigheten så ska ju de som kan arbeta hemifrån om de har möjlighet, säger Agneta Lindegård Andersson. 

Norra Halland har erfarit att personal inom kommunen nu bett om att få slippa rotera på sina arbetsstationer och slippa byta tangentbord. Detta på grund av oro då läget är som det är

– Jag förstår att de tar upp frågan. Just nu vore det verkligen lämpligt att man får arbeta hemifrån i möjligaste mån, och om detta inte är möjligt så vore en bra åtgärd att man åtminstone kan ha en fast plats om man jobbar i aktivitetsbaserade kontorsmiljöer. Man ska komma ihåg att det här med aktivitetsbaserade arbetsplatser än så länge är ett experiment, och i sådana här extraordinära tider får sådant helt enkelt läggas på vänt, säger Agneta Lindegård Andersson.

Läs även: Nya direktiv för kommunpersonal: "Jobba hemma"

Rättegången efter skotten på Kungsmässan inledd
NYHETER 2025-04-04 KL. 11:19
Premium

Rättegången efter skotten på Kungsmässan inledd

14-åringen medger att han skjutit flera skott på nära håll

TV-klipp och nyheter

Krönika: Min bebis i skolkö
2025-04-04 KL. 16:00
Premium

Krönika: Min bebis i skolkö

En välkommen återkomst för Åsa
FOTBOLL 2025-04-03 KL. 15:13
Premium

En välkommen återkomst för Åsa

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2025-04-04 KL. 16:00
Krönika: Min bebis i skolkö

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Trafikpolischefen:

Trafikpolischefen: "Går inte en dag utan att jag blir irriterad"

18 indragna körkort på en helg. Bara i Kungsbacka. Polisen önskar att mycket ska förändras när det gäller trafiken på E6. – Vi måste skapa en annan kultur. Det går inte en dag utan att jag blir irriterad, säger Hans Qvant, chef för trafikpolisen i Halland.