Annons

Församling brister i arbete mot kränkande särbehandling

En diger lista med klara brister som måste åtgärdas.
Det blev resultatet när Arbetsmiljöverket inspekterade Kungsbacka-Hanhals församlings arbete med att förhindra kränkande särbehandling.

Nyheter | 06 April 2020 14:00

I en särskild satsning granskar Arbetsmiljöverket i år de religiösa samfundens arbete med att motverka kränkande särbehandling. I Kungsbacka-Hanhals församling har frågan varit aktuell tidigare, och varit del i att en kyrkoherde för några år sedan avkragades och tvingades lämna sin tjänst. Men trots det visar Arbetsmiljöverkets kontroll att det flera år och ett antal kyrkoherdar senare fortfarande finns omfattande brister.

Enligt rapporten saknas det rutiner för att hantera kränkande särbehandling, att man inte i tillräckligt hög grad har klargjort för alla arbetstagare att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten och vad sådan kränkande särbehandling innebär.

Särskilt ansvar

Arbetsmiljöverket menar vidare att arbetsledare/chefer inte har tillräckliga kunskaper för att förebygga och hantera kränkande särbehandling eller förutsättningar för att omsätta kunskaperna i praktiken. Myndigheten trycker på, att eftersom chefer och arbetsledare har ett särskilt ansvar för att förebygga, uppmärksamma och hantera kränkande särbehandling, så är det särskilt viktigt att de har de rätta kunskaperna.

Fördelning mellan chefer

Granskningen har också visat att församlingen inte har gjort någon uppdelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet till olika chefer, arbetsledare eller andra arbetstagare. Det rör sig alltså om fördelningen kyrkoherde, fastighetschef och kyrkogårdschef.
I den fördelning som ska göras ska det vara tydligt vem eller vilka som har ansvaret för att förebygga och åtgärda risker för ohälsa och olycksfall i arbetet, samt att den som fått uppgifterna också har de befogenheter, resurser och kunskaper som behövs.
Det saknas dessutom rutiner för att fånga upp och utreda olyckor och tillbud i verksamheten.

Ny kontroll

Om församlingen inte åtgärdar de brister som Arbetsmiljöverket pekar på i sin utredning, kan myndigheten fatta beslut om föreläggande eller förbud som kan kopplas till vite.
Den 26 maj ska Arbetsmiljöverket komma tillbaka för att kontrollera vad som skett.

 

Läs mer:
Stort sparpaket i Göteborgs stift

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

Läs Även

Fortfarande orimliga körtider inom hemtjänsten

Vård Nu vill Kommunal se åtgärder mot Kungsbacka kommun från Arbetsmiljöverket. Trots flera löften, fungerar fortfarande inte ...

Tomma kyrkor i påsk

Nyheter Påsken är den kristna kyrkans största högtid och vid sidan av advent och jul den tid som ...

Kyrkan inventerar begravningskapaciteten

Nyheter I takt med att dödstalen för covid-19 stiger, kommer även antalet avlidna i Kungsbacka att öka. Redan i ...
Annons