Förbud att besöka äldreboenden hävs
Socialminister Lena Hallengren kallade under tisdagen till presskonferens för att ge besked om besöksförbuden på äldreboenden. Från och med den första oktober kan du besöka dina släktingar igen.
– Det är viktigt att undvika en anstormning av anhöriga på besök!
Förbudet infördes nationellt den 1 april. Innan dess hade flera kommuner redan fattat egna beslut om besöksförbud. I Kungsbacka införde man besöksförbud redan den 11 mars, när risken för samhällsspridning av covid-19 bedömdes som mycket hög.
Förbudet har sedan 1 april förlängts vid två tillfällen och gäller för närvarande till 30 september.
– Det här har varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin, därför var det ett så svårt beslut att fatta. Samtidigt var det rätt att införa beslutet och det var också rätt beslut att fatta när vi förlängde det. Därför är jag innerligt glad att från med 1 oktober kommer besöksförbudet att upphöra, säger socialminister Lena Hallengren.
"Befinner oss i en pågående pandemi"
För en del har besöksförbudet inneburit att man inte kunnat ta emot några besök alls från anhöriga. De utomhuslösningar som använts för att minska risken för smittspridning, blir svårare att använda sig av när temperaturen faller.
– Att vi nu kan lyfta besöksförbudet är därför väldigt positivt. Men vi befinner oss i en pågående pandemi. Även om det pekar åt rätt håll kan vi drabbas av nya utbrott. Det innebär ett stort ansvar för de äldre och deras anhöriga. Jag vill understryka vikten av att var och en av oss tar detta ansvar och inte besöker våra äldre om vi har några symptom, säger Lena Hallengren.
Ensamt för de äldre
Socialstyrelsens Olivia Wigzell berättade under presskonferensen att besöksförbudet inneburit en stor sorg för många äldre och deras anhöriga.
– De äldre känner stor ensamhet och sorg när de inte får besök, säger Wigzell och fortsätter:
– Äldreboende är en form av bostad, ett hem för personer med omfattande behov av omsorg, det är alltså inte ett vårdboende. Samtidigt är de väldigt känsliga för smittsamma sjukdomar, säger Olivia Wigzell.
Det ställer stora krav på äldreboendenas personal och ledning, och kräver nära sammarbeta med medicinskt ansvariga, den allmänna vården och regionala smittskyddet.
Kan bli lokala restriktioner
Att besöksförbudet nu hävs beror på flera saker. Dels har spridningen av covid-19 minskat i samhället i stort och på äldreboenden, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Samtidigt har äldreboendenas arbete med basala hygienrutiner stärkts, precis som rutiner för att minska risken för smittspridning.
– Vår samlade bedömning är alltså att det tillfälliga beslutet kan upphöra efter den 30 september. Om smittspridning uppstår lokalt eller regionalt, ser vi nu över möjligheterna med lokala eller regionala restriktioner, säger Johan Carlson.
Undvik en anstormning
Besöken på äldreboendena måste ske på ett säkert sätt, och att förbudet upphävs betyder inte att faran för att smitta ska komma in på boendena upphör.
– Det är viktigt att undvika en anstormning av anhöriga på besök. Besöken måste ske säkert och Folkhälsomyndigheten tar som stöd fram ett dokument med rekommendationer, säger Johan Carlson.
Tidigare i NH:
Kommunen inför besöksförbud
Flera sjuka i covid-19 på äldreboende
Klart med säkra mötesplatser bakom plexiglas