Annons

Fler unga använder narkotika

Det finns mönster i dag som inte existerade för 15 år sedan, en ny problematik där unga riskerar att hamna i kriminalitet. Däremot finns inga bevis på att det pågår rekrytering till kända kriminella nätverk.

Vård | 25 Oktober 2020 07:00

– Inte vad vi kan se, säger Marie Christiansson, verksamhetschef på Individ och familjeomsorg.

 Sedan en tid tillbaka har gängkriminaliteten varit i fokus efter återkommande grova våldsdåd. De inblandade är inte sällan yngre än 20 år, och dessutom erfar polisen i Göteborg att allt yngre personer tidigt i livet dras in i de kriminella nätverken. I Kungsbacka finns i dagsläget inga belägg för att en aktiv rekrytering pågår, men grundproblematiken existerar i utbredd omfattning.

 – Vi ser en sak som inte existerade för 15 år sedan, och det är att unga i dag via nya digitala medel hamnar i spelmissbruk och även lättare kan komma över narkotika, säger Marie Christiansson som är chef vid Myndighetsutövning, stöd och behandling i Kungsbacka.

Agerar kurirer 

I en masteruppsats i kriminologi från Göteborgs universitet skriven i våras, beskrivs hur användandet av narkotika i Kungsbacka kryper nedåt i åldrarna, samt att unga personer både köper, säljer och agerar kurirer.

– Uppstår då dessutom i en skuldsituation, då är risken att hamna i kriminalitet stor, säger Marie Christiansson.

Men ni kan alltså inte se att det pågår någon aktiv rekrytering till kriminella nätverk i Kungsbacka?
– Nej, det är i alla fall inget som vi i dagsläget har några belägg för. Men risken att dras in i någon form av kriminalitet är likväl större, säger verksamhetschefen. 

Utanförskap stor bov

Precis som polisen i Göteborg, menar Marie Christiansson att utanförskap är en stor bov i sammanhanget.
– Och det kanske börjar redan i hemmet. Då blir det lättare att man dras till sammanhang som man tycker är lite spännande och där man blir bekräftad.

Hur skulle man då kunna motverka detta?
– Det allra bästa är när det finns bra alternativ och mötesplatser för ungdomar där de kan vara på fritiden. Här gör Kultur och fritid i Kungsbacka redan ett fantastiskt jobb, det finns mycket bra aktiviteter, men det är viktigt att vi når ännu fler.

Mer läsning:

Hemlig avlyssning avslöjade kokainliga

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Från hemlig verksamhet till kommunpolis

Familj Efter att i flera år arbetat med underrättelse och haft människosmuggling som ansvarsområde, är det nu det ...

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...
Annons