Fler hallänningar tar steget till eget
Effekterna av coronakrisen blir allt tydligare. Inte minst på arbetsmarknaden. Men hos Bolagsverket märks ingen krisstämning. Där registrerades 119 nya halländska företag i juli. En uppgång med 25 procent.
Att allt fler hallänningar vågar göra verklighet av sina drömmar om att ta steget till eget kan i och för sig vara en effekt av just den stigande arbetslösheten. Men att egenföretagande skulle ses som en patentlösning för dem som nu blir friställda tycker inte Boo Gunnarson, företagsexpert på Visma Spcs, verkar särskilt sannolikt. Särskilt inte i Halland, som klarat sig förhållandevis väl i coronakrisen och där nyföretagandet ökat långt mer än genomsnittet för riket på nio procent.
”Kan sända hopp och mod”
– En del av förändringen kan bero på ökad arbetslöshet men det kan troligen inte förklara allt. Att fler tar steget till eget företag kan förhoppningsvis sända både hopp för de som kämpar sig igenom krisen och mod till de som ännu inte har gjort verklighet av sina drömmar och idéer, säger Gunnarson.
Det stora intresset för nyföretagande bådar gott inför framtiden. I Sverige finns omkring en miljon registrerade företag – betydligt fler, om man även räknar in de enskilda firmor som enbart är registrerade hos Skatteverket. Av dessa är det stora flertalet små bolag med max nio anställda.
Småföretag skapar många jobb
– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att det hela tiden startas nya företag bidrar därmed till att Sverige klarar sysselsättning och välfärd. Det är extra viktigt just nu när coronakrisens effekter börjar synas på arbetsmarknaden i form av stigande arbetslöshet, säger Boo Gunnarson.
Hittills i år har nyföretagandet i Sverige ökat med åtta procent jämfört med samma period 2019. I samtliga län, utom Blekinge, noteras en uppgång. Störst ökning står Gotland och Kronobergs län, där nyföretagandet ökat med 20 procent under årets första sexmånadersperiod, för. Det visar färsk statistik från Bolagsverket som sammanställts av företaget Visma.