TV-klipp och nyheter

NYHETER 2020-12-08 KL. 14:09

FHM: Så blir de skärpta råden

Folkhälsomyndigheten har som vanligt sin presskonferens med start klockan 14 idag.
De nya nationella råden kommer bli skarpare än tidigare.

FHM: Så blir de skärpta råden
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.



Strax före presskonferensen kom regeringen med beskedet om jul- och nyårsfirande. Max åtta personer bli norm, och skarpare nationella riktlinjer börjar gälla 14 december.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, folkhälsomyndigheten leder presskonferensen. Medverkar gör också Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelse, Svante Berger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, samt Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en avmattning i antalet totala fall de senaste veckorna så det ser ut som vi närmar oss en platå. Men precis som globalt döljer sig variationer i de olika regionerna. Det finns nu cirka 300 000 anmälda fall i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell.

– Tittar vi på antalet IVA-fall har vi hittills 3 459 personer med covid-19 som har vårdats på IVA och vi ser en fortsatt ökning av antalet fall.

– Totalt har vi 7 200 avlidna i landet i Covid-19, och vi vet att det kommer att öka de kommande veckorna.

Skärpning av de nationella allmänna råden


– Alla regioner har fortsatt ett stort antal fall. Det är otroligt viktigt att vi beaktar den omfattande situation i landet. Vi har idag beslutat en skärpning av de nationella allmänna råden, säger Karin Tegmark.

Den 13 december upphör de lokala allmänna råden och ersätts av de nationella råden.

– Vi beslutade om det idag. Det vi trycker på och som är en skärpning från tidigare är det personliga ansvaret. Alla har en skyldighet att tänka igenom hur man undviker att smitta andra och särskilt ta hänsyn till riskgrupper, säger Bitte Bråstad, chefsjurist, Folkhälsomyndigheten.

– Vi lägger också till hur man ska umgås med andra. Man ska begränsa nya nära kontakter.

– Man ska inte vara i trånga utrymmen eller där det är mycket folk. Man ska försöka jobba hemifrån eller ha en flexibel arbetstid så man kan välja att inte åka i rusningstid. Vi kommer också skriva om resor, att man ska resa på ett säkert sätt, säger Bitte Bråstad.

– Om du ska handla, gör det ensam och undvik trängsel.

– För idrott och fritid gäller det att helst genomföra aktiviteter utomhus. Undvik omklädningsrum och ta dig till träning eller aktiviteten själv. Det här gäller inte för yrkesidrott eller grundskolebarn eller yngre. Man ska avstå från matcher eller cuper, det gäller inte yrkesidrott.

– Vi kommer också lägga in skärpningar vad det gäller arbetsplatsernas ansvar. Att de ska tänka på att det vid fikautrymmen inte ska finnas möjlighet till trängsel och att det ska finnas möjlighet att jobba hemifrån så långt det går.

– Vi har också kvar att man ska kunna komma med lokala allmänna skärpta råd.

Följ råden


– Det är mycket viktigt att vi ser till att plana ut kurvan och att vi minimerar antalet fall för att skydda hälsa och liv. Stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk. Vi vet att smittan i början av en infektion är hög, säger Karin Tegmark.

– Jobba hemifrån. Genom att minska belastningen i kollektivtrafiken minskar vi risken att smitta sprids för de som måste vara på arbetsplatsen.

– Testa dig vid sympton enligt din regions riktlinjer. Vi vill värna om ansvarsfull testning. När man har symptom eller anmodas att testa sig i samband med smittspårning. Man ska inte testa sig om man inte har symptom, säger Karin Tegmark.

– Den nationella IVA-kapaciteten är 19 procent. Kapaciteten ser väldigt olika ut mellan de olika regionerna, säger Johanna Sandwall, socialstyrelsen.

Socialstyrelsen presenterar idag nya basala hygienriktlinjer för bland annat personal på boenden.

Frågor till myndigheten


Presskonferensen har nu öppnat upp för frågor.

Hur har ni förberett er på att många förflyttar sig från storstäderna till skidorterna?

– Vi ser att det resandet vi ser är möjligt om man behöver resa kan ske om man gör det smittsäkert. Vi trycker också på att man ska umgås i en mindre krets. På resmålet ska man umgås i sin nära krets, inte ha ett expansivt umgänge på orten, säger Karin Tegmark.

– Det finns möjlighet till lokala allmänna råd om någon region inte skulle tycka att det fungerar, säger Bitte Bråstad.

Tror ni detta blir den sista kulmen innan vaccinet eller kan vi få en ny topp?

– Det är mycket möjligt att vi kan få nya toppar, det är alldeles för tidigt att uttala sig om. Vi har stor tilltro av vaccinerna. Men det betyder inte att direkt vaccinationerna börjar för de allra mest utsatta, kan frångå rekommendationer för resten av befolkningen. Det kan mycket väl bli ytterligare toppar, säger Karin Tegmark.

Vad blir den största utmaningen med att följa de nya råden?

– Det blir att man måste tänka till. Det personliga ansvaret har funnits hela tiden i smittskyddslagen, men nu försöker vi förtydliga att man måste tänka själv. Man tänker på att inte jobba på arbetsplatsen om man inte måste. Att du tänker på att inte gå och handla hela familjen eller i grupp, säger Bitte Bråstad.

– Lokalt öppnar vi upp, för till exempel en strängare reseavrådan. Vi kan ställa resor, men det är något man får komma fram med tillsammans med det regionala smittskyddet, säger Bitte Bårstad.

I Danmark stänger man ner, hur kommer det sig att ni inte gör det?

– Det här är en skärpning och vi har redan kraftiga råd för att begränsa umgänge. Vi har redan tidigare gått ut med allmänna råd och föreskrifter vad det gäller hanteringen på lokal nivå. Det vi lägger fram nu är en skärpning på den nationella nivån, säger Karin Tegmark.

– Vi har inte möjligheterna i Sverige att stänga ner, lagstiftningsmässigt, säger Bitte Bårstad.

Avråda från resande, och skärpta nationella rekommendationer. För många låter det likt vad ni sagt ganska länge. Vad tror ni konkret det får för effekt?

– Vi försöker förtydliga det vi tidigare sagt. Vi har samma råd under pandemin, hålla avstånd och tvätta händerna. Vi försöker förtydliga det så det kommer i sitt rätta sammanhäng. Vi ska ha proportionerliga åtgärder, då kan vi komma med åtgärder som vi inte tror att man kommer följa. Vi vet att folk kommer åka till sin stuga på Gotland tillexempel, men då gäller det att man gör det smittsäkert, säger Bråstad.

Statsministern sa att man ska undvika bussar och tåg. Ni säger res på ett smittsäkert sätt, vad innebär det konkret?

– Vi säger också att man helst om man kan ska använda alla färdmedel, men alla har ju inte möjligheten att ta bil, cykla eller gå. Men om man ska resa så ska man ha platsbiljett. Vi vill att till exempel SJ har tillräckligt med avgångar så att det inte blir fullt, säger Bråstad.

Har ni haft kontakt med SJ till exempel inför julresorna?
– Vi är i ständig kontakt med kollektivtrafiken och branschorganisationer.

Räknas barnen?


Åtta personer, gäller det bara vuxna eller kan man ta med barn utöver det?

– Vi går inte in på ett antal men det finns ett riktmärke på åtta. Då ingår den nära familjen man bor med. Är det ensamhushåll är det några få anhöriga eller vänner. Man ska umgås med så få som möjligt och umgås i sin lilla grupp, säger Bråstad.

Gäller det då både vuxna och barn?
– Det beror på vilken krets du är i? I min krets är vi åtta barn och två vuxna och då blir det lite fler, säger Bråstad.

Så kan man vara åtta vuxna och några barn?
– Om det är din normala krets. Det är så man ska tänka. Om du bor med åtta vuxna så. Dem du träffar dagligen. Hushållet eller några få anhöriga, säger Bråstad.

Några har redan bokat biljetter och planerat sitt firande. Är det här beskedet lite sent när andra advent redan passerat?

– Vi har sedan tidigare indikerat att vi har en allvarlig situation i landet. Vi har haft de allmänna lokala råden, det tror jag inte någon kunnat missa. Det har funnits en osäkerhet och det är det epidemiologiska läget som måste få styra. Vi har en fortsatt allvarlig situation och då kommer råden från oss vara den fortsätta tuffa linjen, säger Karin Tegmark.

Hur ska man tänka när det gäller nationella resor, om man till exempel har familj utomlands?

– Då får man förhålla sig till det regelverk som gäller i det landet man ska resa till. Det gäller även personer som reser till Sverige. Man ska hålla sig i sin lilla krets och inte umgås med andra, säger Karin Tegmark.

Tidigare i NH:

Coronaläget i Halland 


Regeringens julbesked: Max åtta på julfirandet

TV-klipp och nyheter

ISHOCKEY 2024-12-04 KL. 15:40

Frölundacentern: Siktet är att ta hem JVM-guldet

Kullavikstalangen uttagen i JVM-truppen

Frölundacentern: Siktet är att ta hem JVM-guldet
Ny modell: Hemlösa får bostad före behandling
NYHETER 2024-12-04 KL. 12:15
Premium

Ny modell: Hemlösa får bostad före behandling

Samarbete inleds med Göteborgs stadsmission

Gaistränaren Fredrik Holmberg tycker till
FOTBOLL 2024-12-04 KL. 11:00
Premium

Gaistränaren Fredrik Holmberg tycker till

• Årets allsvenska spelare • När han senast tvivlade på sig själv • Värsta utskällningen

Långläsning med succétränaren:
FOTBOLL 2024-12-03 KL. 21:00
Premium

Långläsning med succétränaren: "Vad är det för demonserie vi hamnat i?"

✔ Starkaste minnet ✔ Då visste "Fidde" att Gais skulle bli bra ✔ Framtiden

Eldsjälen i ridklubben kan prisas:
NYHETER 2024-12-03 KL. 20:00
Premium

Eldsjälen i ridklubben kan prisas: "Rädd för hästar"

Är en av finalisterna i Årets sportföräldrar

En av fyra ungdomar utsätts för sexuella övergrepp
NYHETER 2024-12-03 KL. 11:45
Premium

En av fyra ungdomar utsätts för sexuella övergrepp

"Vuxenvärlden måste lära sig mer om vad som händer"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna:

NH-sportens betyg på fotbollsklubbarna: "Inte ens nära godkänt"

Drömmar har funnits, glidtacklingar har gjorts och måljublen har tynat ut. Den sista domarsignalen i årets seriespel är blåst så nu kan två stolpskott ta på sig ansvaret och säga var ribban ska ligga för årets prestation. Här kommer NH-sportens matiga betyg på fotbollsklubbarna del 2.