Annons

Fejk-artikel polisanmäld

Gårdagens manipulerade och felaktiga artikel om att elever insjuknat i corona-viruset på Elof Lindälvs gymnasium, har nu polisanmälts.

Nyheter | 05 Februari 2020 10:52

En skärmdump över en manipulerad och felaktig artikel har cirkulerat bland unga.

FOTO: bildmontage: Norra Halland

Det var under tisdagseftermiddagen som läsare hörde av sig till Norra Halland och frågade varför artikeln ”Bekräftat fall av Corona-virus på gymnasieskola”, försvunnit från norrhalland.se

Någon sådan artikel har aldrig skrivits av Norra Hallands redaktion. Det handlar om en skärmavbild av norrahalland.se, där artikelinnehållet har ändrats.

Manipulerat en bild

Den ursprungliga artikeln som hade manipulerats av en okänd person, handlar om att skolelever och lärare på Elof Lindälvs gymnasium befunnit sig i samma område i Finland, som en person med corona-viruset. De elever och den lärare ska därför stanna hemma från skolan i två veckor.

I den felaktiga skärmdumpen, påstår man att flera elever under tisdagen hämtats från Elof Lindälvs gymnasium efter att ha visat symptom på corona-viruset, och att elever uppmanas att stanna hemma.

Det är helt felaktigt och kommer inte från Norra Hallands redaktion.

–  Vi ser mycket allvarligt på att det sprids felaktiga uppgifter i Norra Hallands namn. Det här kan sprida panik bland elever och föräldrar, och det saknar helt grund, sa Christina Forlin, tf ansvarig utgivare, Norra Halland, igår.

Den falska artikeln har cirkulerat i sociala medier bland Elof Lindälvs elever, enligt uppgift till Norra Halland.

Polisanmält händelsen

Under onsdagsmorgonen har tidningen därför valt att polisanmäla händelsen:

– Vi gör det för att det är falska nyheter av allvarlig karaktär som sprids, och ett varumärkesintrång. En polisanmälan visar att vi lägger stor vikt vid att komma tillrätta med vem eller vilka som ligger bakom, säger Christina Forlin.

– Det skadar vår trovärdighet och skrämmer upp människor i en tid då det ibland kan vara svårt att skilja på rena påhitt och underbyggda nyheter, säger hon.

 

Det handlar alltså om att någon tagit en bild av en artikel på sidan och sedan ändrat textinnehållet i bilden. Det har inte skett något intrång på norrahalland.se

Tidigare: Fejk-artikel om corona-viruset i omlopp

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Veckans läsarbilder: Långledigt eller jobb

Familj Kristi himmelfärds dag innebär långledigt för en del, extra arbete för andra. Här kommer ...

Lugn polisnatt – trots många unga som festade

Blåljus Trots att många ungdomar var ute och festade, blev natten mot söndag förhållandevis lugn i Kungsbacka. ...
Annons