Färre varsel – men allt fler blir arbetslösa
Regeringens stödåtgärder har dämpat varselvågen som sköljt över arbetsmarknaden de senaste veckorna. Men samtidigt blir antalet arbetslösa allt fler. Just nu uppgår arbetslösheten i Sverige till åtta procent.
Siffrorna från Arbetsförmedlingen är dystra. Regeringens stödåtgärder ser visserligen ut att ha gett en dämpande effekt på varselvågen som de senaste veckorna svept över den svenska arbetsmarknaden.
Men samtidigt anmäler sig allt fler svenskar som arbetssökande.
Åtta procents arbetslöshet
Några exakta siffror gällande läget i Halland och Kungsbacka kommun under april finns ännu inte. Men på riksplanet bedömer man att arbetslösheten nu nått åtta procent.
Totalt har fler än 60 000 svenskar varslats om uppsägning sedan den första mars i år. 1 202 av dem är hallänningar.
Mångdubbelt fler varslade
Värst har de anställda i hotell- och restaurangbranschen, där drygt 16 700 personer varslats sedan den första mars, drabbats. Men coronakrisen har även gått hårt åt tjänstesektorn, med närmare 10 300 varslade under de senaste sju veckorna.
I Halland varslades 567 personer om uppsägning under mars månad. Hittills i april uppgår antalet till 635 personer. Siffran kan jämföras med den för april i fjol. Då varslades 45 hallänningar om uppsägning under hela månaden.
Chans till nytt jobb
Leder alla varsel som lagts de senaste veckorna till att de berörda förlorar sina jobb, kan läget på arbetsmarknaden snabbt förvärras.
Under sommaren kan den som blivit arbetslös i coronakrisens spår ha chans på jobb inom vård och omsorgssektorn och i de gröna näringarna. I de senare väntas bristen på bland annat skogsarbetare och bärplockare bli stor som en följd av att möjligheterna att anlita utländsk arbetskraft nu minskat drastiskt.
”Uppdatera din kompetens”
Men redan till hösten kan utvecklingen börja skena. Rådet från Arbetsförmedlingen är att satsa på omskolning.
– Krisen kommer att påskynda strukturomvandlingen. Rådet till de som blir arbetslösa är att söka de jobb som finns och att uppdatera sin kompetens för att vara redo att ta de jobb som kommer när krisen är över, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.