Färre blodgivare än vanligt
Behovet av blod för operationer är stort i vården. Men coronasmittan har fått många givare att stanna hemma.
– Det kommer runt 25 per dag i stället för 70, säger sektionsledare Laura Kilponen på Blodmobilen.
Sjuksköterskan Maja Skale tar hand om påsen som nu är fylld av blod från givarveteranen Karin Sundh.
Just nu finns det blodlager som klarar behovet, men inga marginaler. Det kan snabbt uppstå en bristsituation enligt Sahlgrenska, som rapporterar om en nedgång av blodgivning på 30 procent.
Även om blodgivarna tvekar så är det ett par personer i kö utanför Blodmobilen (en trailer som förflyttas runt i Västsverige) vid Kungsmässan. Men det beror på att bara varannan brits i bussen används av säkerhetsskäl, och att inte mer än fyra personer får vara i väntrummet samtidigt.
– Vi har ställt lite röda stolar utanför, som du ser, säger Laura Kilponen.
Nergång
Blodmobilens personal har märkt av en tydlig nergång i antalet givare, men man har kunnat utöka tiden i Kungsbacka eftersom man inte har det sedvanliga stoppet på Volvo, som stängt ner.
Blodbussen turnerar i delar av Västra Götaland plus Kungsbacka. I Kungsbacka finns runt 1 000 registrerade blodgivare, som får ge var tolfte vecka. En av veteranerna är Karin Sundh från Fjärås.
– Idag är det 33e gången jag ger blod, säger hon, medan sjuksköterskan Maja Skale drar ut nålen och trycker dit kompress och plåster.
– Jag tycker det är extra viktigt att komma under coronasmittan, så att det finns blod till de som behöver.
Inga problem
Förutom att man bidrar, blir ju blodgivningen en kontinuerlig hälsokontroll för givaren. Och några problem har Karin Sundh aldrig märkt.
– Nej, men jag hoppar över träningen idag. En gång tränade jag efteråt, och det var inte så bra…
Även Elisabet Rise Fahlén från Kungsbacka har tagit sig till blodbussen idag. Och hon slår Karin Sundh knappt när det gäller blodgivning.
– Det är min 35:e gång!
Men hur är det egentligen med blodet som tappas nu? Testas det särskilt?
– Nej, inte för coronasmitta, säger Maja Skale.
Och det ska inte finnas någon risk med det, enligt Socialstyrelsen. Ingen smitta via blod har rapporterats. Däremot får ingen ge blod som har en infektion av något slag, och det ska gå fjorton dagar efter tillfrisknande innan man får lämna blod.
Blodmobilen har denna gång öppet även idag torsdag från 12.30 till 18, och på fredag 9-14.30.