NYHETER 2019-02-27 KL. 07:14

Farlig hund ett ägarproblem

Farlig hund ett ägarproblem
Ballstaff Staffordshire bullterrier Gunnar och Gösta.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Staffevalparna Gunnar och Gösta från Ballstaff kennel. Foto: Caroline Holmgren

 

Ordet kamphund har länge varit ett skällsord som handlar om att vissa raser är farligare än andra. Nyligen listade Jordbruksverket de tio mest populära hundraserna i Sverige. I den återfinns en av dem. Enligt Nicklas Nuland, hunduppfödare i Fjärås, beror det på ägaren och inte hunden.

 


p>Nicklas Nuland skaffade sin allra första Staffordshire bullterrier i samma era som kamphundsskräcken spreds i Sverige. En kärlek han odlat sedan det första mötet med rasen 1988, men det var inte helt okomplicerat.

– Många hade åsikter på den tiden. Då var det kanske 30 registreringar per år och vi var inte ens välkomna brukshundsklubben, berättar han.

 

Paret Louise Marcussen och Nicklas Nuland driver tillsammans med dottern Ella Nuland Ballstaff Kennel i Fjärås, där de föder upp rasen Staffordshire bullterrier. Han upplever att det har hänt mycket på bara tio år.

Han upplever att fördomarna försvunnit nästan helt sedan 1990-talet. Nu för tiden är köparna till deras kullar allt från barnfamiljer till pensionärer.

– Ju fler som skaffar rasen, desto mer kunskap sprids och med kunskap försvinner också fördomarna, säger Louise Marcussen.

 

Jordbruksverket listar årligen de tio mest populära hundraserna. På åttonde plats återfinns Staffordshire bullterrier. På drygt 30 år har en ras som slarvigt benämnts som kamphund och förväntats vara blodtörstande, aggressiv och farlig för allmänheten, blivit en av Sveriges vanligaste sällskapshundar.

– Generellt sett finns det inte några hundraser som är farligare än andra. Däremot så kan hundar med fel hundägare och fel hantering potentiellt bli ett problem, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska kennelklubben.

 

"Det finns inte några hundraser som är farligare än andra"

Han berättar att kamphund är inte en ras utan ett uttryck som slarvigt använts om raser med ett visst beteende och utseende, och när en hund biter en annan hund. Men han är tydlig med att myten om att vissa raser är farligare än andra är ett hundägarproblem.

– Många köper hund utifrån yttre attribut, men få skaffar kunskap om vad det är för typ av hund de köper, säger han.

Oavsett ras och storlek är hanteringen den samma oavsett: en hund kräver träning och stimulans i form av disciplin, aktivitet och kärlek. I de fall där hundar inte får den stimulans som behövs kan de utveckla beteenden som är oönskade eller farliga.

 

Läs mer tisdagens tidning.



Från sjukhus till kyrka – Thomas möter sorg och hopp
FAMILJ 2025-04-04 KL. 19:45
Premium

Från sjukhus till kyrka – Thomas möter sorg och hopp

Kungsbackas nya präst om samtalet, individualism och rädsla

TV-klipp och nyheter

Rättegången efter skotten på Kungsmässan inledd
2025-04-04 KL. 11:19
Premium

Rättegången efter skotten på Kungsmässan inledd

14-åringen medger att han skjutit flera skott på nära håll

Kritik mot Ekhaga splittrar oppositionen
2025-04-04 KL. 19:00
Premium

Kritik mot Ekhaga splittrar oppositionen

Krönika: Min bebis i skolkö
KRÖNIKOR 2025-04-04 KL. 16:00
Premium

Krönika: Min bebis i skolkö

En välkommen återkomst för Åsa
FOTBOLL 2025-04-03 KL. 15:13
Premium

En välkommen återkomst för Åsa

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KRÖNIKOR 2025-04-04 KL. 16:00
Krönika: Min bebis i skolkö

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Trafikpolischefen:

Trafikpolischefen: "Går inte en dag utan att jag blir irriterad"

18 indragna körkort på en helg. Bara i Kungsbacka. Polisen önskar att mycket ska förändras när det gäller trafiken på E6. – Vi måste skapa en annan kultur. Det går inte en dag utan att jag blir irriterad, säger Hans Qvant, chef för trafikpolisen i Halland.