FAMILJ 2022-08-13 KL. 15:00

Retrocamping med vänner och musik

Av Henrik Laurén



Det blir en semester. Men handlar också om en livsstil. Mike Andersson och Jessica Hallgren gillar att resa tillbaka i tiden när de är ute på vägarna.

Retrocamping med vänner och musik
Jessica, Mim 5 år, och Mike har gamla bilar, husvagn och musik som livsstil. Här vid familjens ekipage med Opel Kapitän från 1962 som dragbil. Sonen Hugo, 11 år, var inte med vid fototillfället. FOTO: HENRIK LAURÉN

TV-klipp och nyheter

Mike Andersson har motorintresset med sig från föräldrarna. Det började med mopeder och Epa-traktorer och sedan körkortsdagen handlar det om bilar. Och någon moped eller motorcykel av rätt årgång, till och med någon cykel. Han har köpt och sålt många bilar under åren. Någon japansk bil eller Volvo till vardagskörandet har det blivit men annars handlar det om bilar med känsla, ålder och retroanda. Det finns en bil Mike aldrig säljer.
-Opeln köpte jag då jag var 19 så den har hängt med ungefär lika länge. Har fått bud på den men svaret är nej, jag säljer inte, säger Mike.

Opel från 1962 drar husvagnen
Bilen är en Opel Kapitän årsmodell 1962. Den har en rak sexcylindrig motor och treväxlad låda med rattspak. Den är vardagsbilen för Mike, kör den till jobbet sommartid. Och är dragbil då familjen åker på husvagnscamping.
-Vi åker inte så långt. Det blir mest veckoslutsturer till någon camping där det är rätt band eller en festival i närheten. Och vänner med liknande intressen. Under en säsong blir det kanske sju, åtta resor. Ibland åker vi också till veteranmarknader eller loppisar, i somras var vi med grabben på Wheels & Wings och sålde grejor.
-Visst, gamla fordon kostar, det blir en del underhåll och reparationer. Å andra sidan är detta vår hobby, vi lägger till exempel inte pengar på dyra kläder, säger Mike.
Bilar han haft under åren är ett par Chevrolet Caprice, Chrysler New Yorker -63 och en Ford Customline -55. Den sålde han för att köpa en Lincoln Premiere -59 som är under arbete. I garaget väntar en Cadillac Deville på renovering. Tillsammans med pappa har han en Rolls Royce från 1972.


Fika vid bil och vagn, mycket retro. Mike serverar kaffe ur klassisk TV-termos i muggar med bilmotiv. Jessica och Mim, 5, gillar också campinglivet.


Musiken är jätteviktig
Denna helg är de i Gränna för att lyssna på bluegrass. Annars kan det vara punk eller rockabilly som styr vart man åker. Eller någon annan stil eller artist. Paret Andersson-Hallgren delar intresset för bilar, retro, camping och musik. Jessica har rötterna i punk och Mike i rockabilly.
-Bilar och retro och så musiken som en subkultur, det är perfekt, säger Jessica.
-Vi följer bådas musikintressen och vi är nöjda med det, tillägger Mike.
De gillar bland annat rockabillytrion The Go Getters. Mike har till och med börjat spela bas, riktig kontrabas eller ståbas som den också kallas. Den är dock inte med på bilturerna, där får det räcka med mungiga.
Paret Andersson-Hallgren har campat under många år, först med tält men då en kompis skaffade husvagn gjorde de likadant.
-Kollade på Blocket och hittade en som vi köpte med en gång. Skönt med vagn, ståhöjd och kylskåp. Man slipper resa tält i regn, säger Mike.
I dag har de en Smålandia husvagn från 1980-talet. Den första vagnen, en Astral Gipsy 1968, var mer stilenlig till Opeln men blev trång då familjen växte. Familjen och deras vänner har sedan 2014 en egen husvagnsklubb, Rajtan tajtan Caravan Club. Klubbens höstfest i Sätila med levande musik är en höjdpunkt under året.
Bluegrass i Gränna
I helgen är de i Gränna för att lyssna på bluegrass tillsammans med vänner. På söndag bär det hemåt igen till lägenhet, katt, jobb och skola. Helgen på hjul är en skön minisemester. För Mike Andersson och Jessica Hallgren är det en livsstil.
-Det är en fin mix av allt, motor, camping och musik, musiken sitter tajt med bilen. Man kommer i väg hemifrån en sväng. Vi bor i lägenhet men då jag vaknar i husvagnen en morgon på en camping står bilen två meter ifrån, säger Mike med ett skratt.
-Det bästa med bil och husvagn är att det möjliggör en livsstil runt musiken på ett skönt sätt. Bil och vagn är bekvämt då man ska på musikgrejer, säger Jessica.


Fyr får klartecken i Åsa
NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Premium

Fyr får klartecken i Åsa

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-20 KL. 12:00
Fyr får klartecken i Åsa
Premium | FOTBOLL 2024-04-19 KL. 21:51
Lindome fick sin derbyrevansch
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.