FAMILJ 2022-03-31 KL. 11:43

Nu vågar Vera vara den hon är

Av Christina Wagner

Det går inte att undgå den långa stiliga kvinnan i Norra Hallands konstförenings styrelse, Vera Johansson. Hon lever ett tillbakadraget liv som kvinna, men det är inte så länge sen livet tedde sig helt annorlunda.

Nu vågar Vera vara den hon är
Vera Johansson lever numera som kvinna. Som transsexuell vågade hon ta steget att berätta för alla för två år sedan. Foto: Christina Wagner

Vera Johansson kom ut som trans officiellt för lite mer än två år sedan. Det var då hon bytte namn och valde att berätta för alla om vad hon dolt i alla år.
– Det började redan som barn, jag ville vara som en tjej men gjorde aldrig något. Det fanns inte på kartan utan var något man höll för sig själv. Jag trodde det skulle gå över när jag träffade en tjej, och det gjorde det faktiskt, men bara tillfälligt, berättar hon.
Genom åren fanns längtan kvar, parallellt med arbetet, äktenskapet, familjelivet.
– Jag och min fru träffades 1972, vi gifte oss året efter. Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag berättade sex, sju år efter att vi gift oss, men hon kunde aldrig begripa sig på det där. Och det förstår jag, hon hade ju gift sig med en karl. Sen gjorde vi halvdana försök, men det blev aldrig något, det var först när barnen flyttat hemifrån. Men jag kunde inte prata om det, det blev så konstigt, så vi låtsades som om det inte fanns. De sista åren bytte jag om när jag var ensam, det var med hennes goda minne. 2009, 2010 var första gången jag visade mig ute över huvud taget, hon var vettskrämd att någon skulle se mig, berättar Vera Johansson.

Levde två liv
Vera levde med sin fru Katarina i 43 år. Hon dog 2016, men det märks att Katarina haft en stor roll i Veras liv. Bland annat drog hon in Vera i konstvärlden, på väggarna hemma hänger flera tavlor både av Katarina själv och av andra konstnärer. Numera bor Vera i en lägenhet i Kolla, när Katarina levde bodde paret först i Gårdskulla och sedan i Kolla backe.
– När jag bodde på Kolla backe vågade jag inte visa mig, men när jag flyttade in här brydde jag mig inte. Då levde jag två liv, som man ibland och som Vera ibland, sen blev det Vera mer och mer, berättar hon.
Ett vägskäl kom med internet. Vera fick kontakt med en sminkös i Borås.
– Hon var specialist på att sminka transor, hade nån släkting som höll på och hade tränat på honom. Jag var hos henne några gånger och fick lära mig. Det var hon som gav mig en kick att våga visa mig.

Stor lättnad
2017 började Vera jobba i Röda korsets Second hand-butik som just Vera.
– Det gick ju bra, jag blev väl emottagen. Det var väldigt, väldigt skönt.
Hon tog hål i öronen, syskonen frågade om det, så Vera berättade. Barnen fick veta 2018, ingen hade några som helst problem med nyheten. Lättnaden var stor.
– Men de tyckte det var tråkigt att deras mamma reagerat som hon gjorde. Vera bytte namn officiellt hösten 2019. Samma år skickade hon julkort där hon berättade om sitt kvinnliga jag. Samtidigt visades filmen Min pappa Marianne och Ica-bankens chef Caroline Farberger kom ut som kvinna. Det gav inspiration.
– Min pappa Marianne bygger på en verklig berättelse. Han satte in en annons i lokaltidningen, ”Nu kallar jag mig för Ann-Christine istället”. Det är en bra process, som när jag skickade julkorten till alla att jag bytt namn. Det var roligt, alla ringde sen, jag fick bara positiva reaktioner.

Ingen skillnad
Över lag minns Vera i princip inte en enda som reagerat negativt när de sett henne ute.
– Jag är förvånad. Jag umgås ju i princip med de jag gjorde innan, jag har inte fått några negativa kommentarer över huvud taget. Snarare tvärtom, det har hänt flera gånger att unga tjejer kommer fram, ”Oj vilken snygg outfit du har, vilket snyggt läppstift”. Sen är det en del som kollar och stirrar, men det får de väl göra då. Jag är ju så lång. Särskilt barn tittar, en del blir väldigt konfunderade. Däremot kan jag tycka att man kunde förvänta sig att människor frågar mer, men folk vågar väl inte.

Hade gjort annorlunda
Transsexualism är när en persons upplevda könsidentitet inte stämmer överens med det biologiska könet. Vera är glad över att det finns större förståelse idag än tidigare. Några kirurgiska ingrepp är inte aktuellt, inte heller att äta hormoner, det räcker med snygga naglar och hål i öronen. Kanske beror det på att Vera hunnit bli nästan 70 år när hon tog det slutgiltiga beslutet att komma ut inför alla.
– Hade jag varit 20 år idag så hade jag gjort helt annorlunda. Då hade jag nog försökt leva som kvinna, det tror jag i alla fall. Sen vet jag ju inte vad det är att vara kvinna, jag är ju egentligen inte det, men jag vill gärna definiera mig som det. Det är skönt när folk säger hon, säger Vera Johansson.
Fakta: Vera Johansson
Bor: I Kolla
Familj: Barn och barnbarn
Gör: Pensionär. Arbetar på Röda korsets second hand som volontär, är kassör i Norra Hallands Konstförening och i bostadsföreningen hemma.
Fritid: Springer en, ibland två mil i veckan. ”Andra pensionärer brukar klaga på att de har ont om tid, men jag har så väldigt gott om tid”
Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.