FAMILJ 2022-03-23 KL. 19:00

Modellflygplan – en kreativ hobby

Av Christina Nordwall

Sitt första modellplan köpte Rune ”Ackus” Johansson när han var 13 år. Numera är han ett välkänt namn bland svenska modellflygare och delar gärna med sig av sina kunskaper.
– Min filosofi är att det ska vara enkelt att bygga, säger han.

Modellflygplan – en kreativ hobby
Jas Gripen är en av Ackus modeller.

TV-klipp och nyheter

Huset i Onsala har högt i tak vilket är en fördel när Rune demonstrerar några av sina modellplan. Men han vet hur man gör och de fina kaffekopparna på bordet klarar sig trots att en liten modell av Viggen, som Rune byggt, landar precis intill.
– Jag försöker få modellerna så lätta som möjligt, säger Rune med ett busigt leende.
Modellplanen han bygger drivs av en enkel gummimotor eller kastas för hand. Det är egentligen tjusningen med det hela menar Rune. Klurandet med modellen för att få den flygklar och sedan glädjen när allt förhoppningsvis fungerar som det var tänkt.
– Annars går nästan allt inom hobbyn idag ut på att det ska vara radiostyrt. Jag tycker att det är det kreativa byggandet, glädjen att flyga och experimenterandet som är det roliga och det kostar inte heller så mycket, säger Rune.
Det ville han också förmedla när han jobbade som lärare i fysik, matematik och biologi.
– De gånger man lyckades bäst som lärare var när modelltänkandet användes i undervisningen och eleverna fick experimentera och göra något praktiskt. Modelltänkandet fick vi till och med visa upp på Lärarhögskolan. Det var en höjdare.

Snurrokopter
Rune är pensionär numera men delar fortfarande med sig av sin pedagogiska sida. Bland annat har han varit på Naturum på Fjärås Bräcka för att visa barn och vuxna hur man bygger en Snurrokopter (helikopter) på ett enkelt sätt. Då brukar han också låta sina modellplan få luft under vingarna. Det tillför också en flyghistorisk dimension.
– Det är till exempel modeller av det första flyget Bröderna Wright använde med två motroterande propellrar och motor i mitten, Lockheed Lightning som användes under kriget och Jas Gripen. Den senare har lilla vingen framtill precis som pionjärernas flygplan, säger han.

Visar gärna
Hemma i Onsala har Rune gjort i ordning en mini-utställning av modellplan han byggt med anor från förr fram till nu. Han har genom sin hobby fått kontakter i många olika länder och har också en egen webshop där han säljer sina modeller.
– Titta här, den här bygger man direkt på ritningen, säger Rune och visar.
Den 18 april finns han på plats på Naturum igen och han skulle gärna vara ute mer och dela med sig av sina kunskaper till förskolebarn och uppåt i åldrarna. Inte minst för att få möjlighet att flyga i en större lokal.
– Gärna en gymnastiksal, aula eller liknande. Jag visar gärna och man får in så många dimensioner i modellbyggandet. Det är materialkännedom, matte med längd och höjd till exempel och historien.




Fakta/Rune Johansson
Är: Modellplansexpert
Aktuell: Med aktiviteten ”Far och flyg!” på Naturum, Fjärås Bräcka den 18 april.
Bor: Onsala
Ålder: 83 år
Familj: Hustrun Anna-Greta, sonen Jens, två barnbarn, katten Smirre
Fick smeknamnet Ackus eftersom han var bra på ackusativobjekt i skolan.
De egna modellerna, Ackus-modellerna, präglas av lekfullhet, enkelhet och kreativitet.
Bygger just nu: ”Jag har hållit på med en helikopter det senaste och håller på att fundera över hur jag ska få den enklare. Jag behöver nog tillverka nya paddlar i lindträ och rotorblad i balsa”.
Söker: Stor sal att flyga i och någon som kan fräsa i trä.

TV-klipp och nyheter

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band
VÅRD 2024-10-22 KL. 20:00
Premium

Ska ge skydd – här ges sprutor på löpande band

Covid, influensa och mykoplasma cirkulerar i Halland

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare
JOBB & PENGAR 2024-10-21 KL. 19:00
Premium

Företagaren Leo miljonsatsar för att kunna växa vidare

Entreprenadföretaget har köpt tomt i Duvehed för 6,7 miljoner

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.