FAMILJ 2022-07-14 KL. 20:30

Mimmi släpper en personlig första skiva

Av Embla Starke Sundén

Den 8 juli släpptes Mimmi Åbergs debutalbum ”Mood Swings”. Hon har tidigare deltagit i Idol och skrivit samt spelat in musik åt andra artister. Nu är Mimmi taggad på att presentera sin egen musik.
– Det här albumet har varit mitt sätt att uttrycka sånt jag aldrig vågat uttrycka innan, förklarar Mimmi Åberg.

Mimmi släpper en personlig första skiva
Mimmi Åberg har släppt sin debutskiva. Foto: Embla Starke Sundén.

TV-klipp och nyheter

Mimmi har alltid älskat att sjunga och hålla på med musik. Hon gick musikprofilen på Varlaskolan och tog sång- och pianolektioner under uppväxten. Trots det valde hon att läsa marinbiologi på gymnasiet.
– Jag ville bredda min kunskap kände jag. Men på gymnasiet kände jag att det ändå var musik jag ville hålla på med. Jag bestämde mig då för att jag skulle våga kasta mig ut, förklarar hon.

Mimmi bor tillsammans med sin mamma, pappa, två yngre bröder och tre hundar. Det är mestadels grönska runt huset, så hundarna kan springa fritt. I ett av rummen har Mimmi ett piano, där hon sitter och jobbar när hon inte är i studion.
– Ibland dyker det upp texter i huvudet, då brukar jag sätta mig här och testa hur det låter ihop med en melodi. Sen spelar jag in musiken på mobilen. Det är så roligt att testa sig fram, jag har säkert 1 500 ljudinspelningar med olika musikstycken.

Hur lång tid tar det att skriva musiken?
– När jag jobbar aktivt med en låt brukar det ta en vecka att få ihop en text med melodi. Sen finslipar vi också mycket i studion, förklarar hon.

Samma dag som albumet släpptes hade hon sin release-fest i Göteborg. Det var första gången hon uppträdde med egenskrivna låtar.
– Det var sjukt kul. Det absolut roligaste är när man känner att de som lyssnar också har roligt och dansar med en, säger Mimmi upprymt.

Idol och studiojobb

2018 deltog Mimmi i Idol, en upplevelse som varit viktig för hennes musikskapande.
– Det gav mig väldigt mycket. Jag fick bland annat lära mig att jobba och repa inför ett framträdande snabbt. Det gav mig också lite kontakter inom musikbranschen, det gjorde att jag sedan kunde börja jobba med musik.

De senaste åren har hon jobbat mycket i studion i Göteborg, både som sångerska och låtskrivare. Mimmis egen musik har hon jobbat med under tiden, men det var först efter en resa till Los Angeles i höstas som hon bestämde sig för att ge ut en egen skiva.
– Jag gjorde praktik i Los Angeles och fick tillfälle att se hur musiker jobbade och lära mig av dem. Det gav mig en sån inspiration, då kände jag mig så redo för att ge ut något eget. När jag har jobbat i studion de senaste åren har jag skrivit en del musik som har varit menad till mig själv. Så låtarna på albumet är skrivna från 2018 och framåt, förklarar Mimmi.

Vad skrev du 2018?
– "Mirror on the wall”. Det var en sån låt som jag skrev och kände att jag inte kunde släppa till någon annan, den var för personlig. Den handlar om att förlora sig själv, den betyder mycket för mig.

Mimmi beskriver sig själv som en person som alltid har älskat att underhålla folk och sprida glädje. När hon som 16-åring var med i Idol och började jobba i studion förstod hon att hon måste ta för sig mycket om hon ska få visa vad hon kan.
– Det var en sån rolig tid. Till en början sjöng jag mest, sen såg jag till att själv komma med idéer som jag tyckte funkade bättre. Jag har alltid haft mycket skinn på näsan och det är viktigt i en sån här bransch. Det är nog lätt att man äts upp av branschen annars, säger Mimmi.

Hur skulle du beskriva din skiva?
– Den som lyssnar kan förvänta sig ett brett spektrum av känslolägen. Det är lite det som är idén med namnet ”Mood Swings” också. Jag ville väldigt gärna att skivan skulle visa upp alla mina humörsvängningar. Det har varit mitt sätt att uttrycka sånt jag aldrig vågat uttrycka innan. För mig är det väldigt viktigt att våga kasta mig ut. Jag har alltid tyckt om att uppträda men det är först nu jag känner att jag vågar öppna upp mig och vara mer personlig, förklarar hon.

Framtiden

Den närmsta tiden kommer Mimmi uppträda med sina nya låtar och fortsätta jobba i studion. Till hösten är planen att börja plugga musikproduktion eller sångimprovisation.
– Hittills har jag kört väldigt mycket på känsla och gått på det som jag själv tycker funkar. Nu vill jag gärna lära mig det tekniska, hur man producerar och klipper. Det teoretiska helt enkelt, säger Mimmi.

Om tio år ser Mimmi framför sig att hon jobbar med musik utomlands, gärna London eller Los Angeles. Hon jobbar inte nödvändigtvis som artist själv, hon skulle även tycka det var kul att jobba som låtskrivare eller producent.
– Skulle jag drömma helt fritt så är den högsta drömmen att någon gång få jobba med Beyoncé, säger hon med ett leende.

Namn: Mimmi Åberg
Ålder: 20 år
Bor: Älvsåker, Kungsbacka
Aktuell med: Debutalbum ”Mood Swings”



TV-klipp och nyheter

Hackspettsdispensen överklagas igen
TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Premium

Hackspettsdispensen överklagas igen

Emilia bor i ett tält i skogen
NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Premium

Emilia bor i ett tält i skogen

Entreprenören i final
NYHETER 2024-04-25 KL. 18:00
Premium

Entreprenören i final

Räknade älg med värmekamera
NYHETER 2024-04-25 KL. 17:00
Premium

Räknade älg med värmekamera

Få älgar, men resultatet måste jämföras med traditionell inventering

Vårdförbundet går ut i blockad
VÅRD 2024-04-25 KL. 16:04
Premium

Vårdförbundet går ut i blockad

Kabelbrott orsakar mörker
TRAFIK 2024-04-25 KL. 14:00
Premium

Kabelbrott orsakar mörker

Det blir fler soptunnor
NYHETER 2024-04-25 KL. 11:00

Det blir fler soptunnor

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2024-04-26 KL. 12:45
Hackspettsdispensen överklagas igen
Premium | NYHETER 2024-04-26 KL. 11:45
Emilia bor i ett tält i skogen
Premium | BLÅLJUS 2024-04-26 KL. 09:00
Döms för sex med minderårig flicka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.