FAMILJ 2024-01-02 KL. 19:00

Margareta en kreatör med många talanger

Av Julia Sandstén Vikberg


Sång, musik, teater och kreativt skapande har varit en röd tråd genom Margareta Rosbergs liv. Säröbon är en mångsysslare inom den kulturella sfären och i dag driver hon ett eget företag där hon jobbar som musiklärare och sångpedagog men även som professionell sångare och musiker.

Margareta en kreatör med många talanger
Margareta Rosberg driver företaget Vocal Sound där hon bland annat sjunger och musicerar på vigslar och andra tillfällen men även även arbetar som musiklärare och sångpedagog. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Margareta växte upp med mycket kreativitet och kulturella intryck omkring sig. Hennes pappa jobbade på kulturförvaltningen i Jönköpings kommun, där hon växte upp, och var även filmproducent. Hennes mamma jobbade som lärare och tyckte om att måla. Föräldrarna brukade ta med henne till olika slags tillställningar.

– De tog med mig på musikal, teater, dockteater och konstutställningar. Jag fick genom min pappa träffa många spännande kreativa människor som kom hem till oss. Jag tror att det här inspirerade mig mycket, säger Margareta.

När Margareta var i skolåldern tyckte hon om att framträda. Hon satte upp pjäser på roliga timmen i skolan och på fritidsverksamheten som hon och skolkompisarna framträdde med.

– Jag regisserade pjäserna själva. Ofta hade de lite humoristiska inslag. Jag ledde sedan de andra i vad de skulle göra och var själv med i pjäsen också, säger Margareta.

Som barn började hon även att spela både blockflöjt och piano i Kulturskolan samt sjunga i kör. Teater varvades med musik och sång.

– Jag tänkte aldrig då att jag en dag skulle jobba med sång. Jag tyckte mest om att klä ut mig och stå på scen. Jag minns hur stort det var för mig när jag blev utnämnd till att vara julängel i en pjäs i ettan, säger Margareta.

På gymnasiet valde hon att gå ett estetiskt program med inriktning musik. Samtidigt växte intresset för musikalteater. Hon fick spela en biroll som en arg gumma i skolans musikal och såg även en musikal som gjorde henne ännu mer inspirerad.

– Jag såg musikalen Kristina från Duvemåla och blev betagen. Det var musiken och rösterna, Peter Jöback och Helen Sjöholm som gjorde sitt genombrott där. Jag blev tagen och började läsa alla böcker och se filmerna, säger Margareta.

Margareta Rosberg har spelat piano sedan hon var barn. Foto: Ola Hedman

Bytte fokus

Efter gymnasiet lyckades hon komma in på Musikteaterskolan i Bjärnum och efter det blev det en förberedande musikalutbildning på Balettakademin i Göteborg. Men sedanbörjade hon fundera över om det verkligen var musikalartist hon skulle bli.

– Det är mycket press och konkurrens i den branschen. Man måste prestera och vara på topp hela tiden, det är svårt att få roller och man behöva flytta omkring. Jag funderade över om jag ville leva så, säger Margareta.

Hon valde att byta fokus och sökte in till en musiklärarutbildning i Göteborg, och kom in.

– Utbildningen gjorde att jag fick tryggheten i att ha ett jobb. I efterhand är jag glad över att jag valde det här. Först tyckte jag att det var synd att jag inte gick hela vägen och blev en musikalartist, men det pressen passade inte mig, säger Margareta.

I utbildningen valde hon inriktningen sång och hade en sångpedagog som hjälpte henne att utvecklas mycket.

– Jag hade Marianne Khoso som sångpedagog, hon var fantastisk. Hon kunde möta mina behov där jag var. Jag fick jobba med en sångteknik som passade mig bra, som handlade om att hitta sin kärnröst och sedan fick jag lära mig att använda den rösten på många olika sätt, säger Margareta.

Margareta när hon var med i en hyllning till Povel Ramel som Gunwer Bergkvist i "Aj vad jag är kär" på Sagateatern i Borås 2019. Foto: konsertbild

I dag bor Margareta i Särö och driver det egna företaget Vocal Sound. En del i det är att hon är anställd som sångpedagog och musiklärare på en gymnasieskola. Den andra delen är frilansande inom sång, musik och teater.

– Jag framträder på livets högtidstillfällen. På dop, bröllop, begravningar men även på fester. Jag har även varit med i en del produktioner och haft samarbeten med olika musiker, säger Margareta.

Hon har bland annat turnerat tillsammans med kompositören och musikern Leif Lundberg, haft huvudrollen som Maria Magdalena i musikalen med samma namn i Släps kyrka och spelat Gunwer Bergkvist i en hyllning till Povel Ramel på Sagateatern i Borås, "Aj vad jag är kär" hette den produktionen. Att få jobba med musik på olika sätt är en ynnest för Margareta.

– Det ger mig så mycket livsnäring till mig. Det är ett privilegium att få vara med i de här vackra tillställningarna. Det gör att jag känner mig mer levande. Sjunger jag eller spelar jag inte på ett tag så mår jag inte bra, då känner jag att något saknas, säger Margareta Rosberg.

ANNONSFakta/Margareta Rosberg:
Ålder: 43
Bor: Särö
Uppvuxen: Jönköping
Familj: Sambon Ola och deras ettåriga dotter Estrid
Gör: Driver företaget Vocal Sound, där hon arbetar som sångpedagog och musiklärare samt frilansar som bland annat sångerska och musiker
Fritidsintressen: Måla, musik, växter, vara i naturen och familjen


TV-klipp och nyheter

Veckans ris och ros
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00

Veckans ris och ros

NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
Premium

"Fartyget var barnens värld"

Barnbarnet Margareta är engagerad i Isoldas öde

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem
NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Premium

Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem

Fyra barn föddes under turerna världen över

NH:s jakt på Kungsbacka IF
FOTBOLL 2024-04-13 KL. 18:00
Premium

NH:s jakt på Kungsbacka IF

Utomhusfestivalen dubbelt så stor
NYHETER 2024-04-13 KL. 15:00
Premium

Utomhusfestivalen dubbelt så stor

76-åringen säkrade femte SM-guldet
SPORT 2024-04-13 KL. 12:09
Premium

76-åringen säkrade femte SM-guldet

Succé för teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-12 KL. 17:00
Premium

Succé för teckningstävlingen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-04-14 KL. 20:07
Sena nyförvärvet poängräddare
NYHETER 2024-04-14 KL. 15:00
Veckans ris och ros
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 14:00
"Fartyget var barnens värld"
Premium | NYHETER 2024-04-14 KL. 13:00
Fraktskeppet blev Tölöfamiljens hem
Premium | JOBB & PENGAR 2024-04-14 KL. 11:00
Nytt regelverk ger fler torgdagar

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.