FAMILJ 2023-03-13 KL. 21:00

Jubilaren Andreas älskar att stå på scenen

Av Ronny Karlsson

Han har provat på rock´n roll-livet. Men teater är det som jubilaren Andreas Scheffel alltid brunnit för. Nu är det både ett intresse, en livsstil och ett jobb för honom.

Jubilaren Andreas älskar att stå på scenen
Andreas Scheffel ska fira den stora dagen med teater. Foto: Ronny Karlsson.

TV-klipp och nyheter

Han växte upp på landet utanför Fjärås, och redan under skoltiden var han personen som gillade att uppträda inför de övriga i klassen. Teatern har med andra ord alltid funnits där. Men efter skoltiden var det faktiskt musik och lite ösigare rock som var det viktigaste för Andreas Scheffel.
I bandet Wailing Andy & his electric mothers nådde han en del framgångar
– Vi spelade den typ av rock som även The Hives, Hellacopters och Backyard Babies spelade. Vi släppte skivor på bolag men tog aldrig nästa steg, det blev aldrig mer än en hobby, konstaterar han.
Han är ändå tacksam över att ha fått prova på rock´n roll-livet, det blev en del spelningar både i Sverige och utomlands och bandet fick en skara fans.
–Det var jätteroligt även om jag inte vill dit igen. Med facit i hand skulle kanske rockåren ha varit lite färre.

Driver teatergrupp

Numera är den musik han framför en del av teatern. Det är nämligen där han hittat hem och även hittar sitt yrkesliv. I dagsläget är han personlig assistent på deltid, resten av tiden lägger han på teater.
- Musikkarriären gjorde att jag missade teaterutbildningarna. När jag sökte och de frågade om hur mycket jag gillade teatern, svarade jag att musiken var viktig. Men jag är nöjd med hur det har blivit, jag har lagt ner de storslagna planerna.


Andreas Scheffel har även hunnit med rocklivet. Foto: Ronny Karlsson.


Han har spelat på Folkteatern i Göteborg och även på Göteborgs dramatiska teater. Just nu är han regissör för Fars i Fjärås, som spelar extraföreställningar inne i Kungsbacka.
Men mest av allt är han engagerad i KUST, Kungsbacka stadsteater.
– Vi startade gruppen 2011 och var den första fria gruppen i Kungsbacka. När vi startade tänkte vi att fler skulle följa efter, men vi är fortfarande ensamma, säger han.
I teatergruppen ingår även Richard Forsberg, Victoria Forsberg, Andreas Barås och Anneli Wallander.
– Det är viktigt för oss att vara vår egen grupp, där vi bestämmer vad som ska spelas.

Sjukt mycket jobb
Teatergruppen har en skara teaterintresserade som kommer och ser varje uppsättning, men målet är inte att locka en stor publik. Även om det förstås är välkommet.
– Vi gråter inte om folk vill komma och kolla, men samtidigt vill vi göra vår grej. Det är sjukt mycket jobb och då måste det vara en föreställning som vi själva skulle vilja se, säger han.
På frågan om vad han helst gör i samband med en föreställning kommer inte svaret direkt. Men till slut bestämmer han sig.
– Om jag tvingas välja så vill jag stå på scen hellre än att vara regissör. Men regi är det näst roligaste som finns, och samtidigt väldigt nervöst. Jag blir mer nervös som regissör, berättar han.
Även om livet som rockstjärna ligger bakom Andreas Scheffel, så är musik fortfarande viktigt. Han lyssnar mycket och att samla skivor är en hobby.
– Min samling imponerar nog inte på andra, jag samlar på sådant jag tycker är kul så det blir väldigt brett. Kraftwerk från 70-talet till exempel är kul att ha på skiva, det låter helt annorlunda mot hur samma låtar är på Spotify. Men jag älskar också jazz och det blir en del country. Och så lyssnar jag ganska mycket på ny musik också.

Fest senare
Som skivsamlare möts han av utmaningar, precis som andra samlare. Det finns alltid fler skivor som han vill ha i samlingen.
– Varje album släpps i 18 olika versioner, branschen har lärt sig att det går att tjäna pengar där.
Den stora 40-årsfesten kommer lite längre fram, och ska då arrangeras med teaterkollegan Andreas Barås. På födelsedagen blir det i stället teater.
– Jag ska gå med sambon på en eftermiddagsföreställning på Folkteatern, och så blir det Operan på kvällen, avslöjar han.
Mycket teater alltså, precis som det ska fortsätta i Andreas Scheffels liv.
– Jag kan nog inte leva utan teater.




Fakta Andreas Scheffel
Ålder:
Fyller 40 år 16 mars
Familj: Sambo
Fritidsintressen: Teater även om det också är en livsstil och ett jobb. Jag är dessutom musiknörd, skivsamlare och gillar sport.
Bästa bok: 1984 av George Orwell
Bästa musikalbum: Ziggy Stardust med David Bowie
Drömresmål: Tidigare hade jag sagt Moskva, men nu är det att få uppleva all konst i Florens.


TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.