FAMILJ 2022-07-08 KL. 18:00

Johan vill främja det lokala

Av Julia Sandstén Vikberg

Johan Bergman tyckte att något saknades i Kungsbacka. Därför öppnade han Cosa Table där skandinaviskt hantverk, lokala råvaror och medvetna val står på menyn. Han vill se fler nischade ställen i Kungsbacka, och kanske blir det han själv som öppnar nästa.

Johan vill främja det lokala
NÄRA. Johan Bergman, ägare och grundare av Cosa Table, vill använda det som finns i närheten. Lokala producenter och svenskt hantverk står på menyn. Foto: Julia Sandstén Vikberg

För sju år sedan öppnade Johan Bergman och sambon Anna Karlsson inredningsbutiken Cosa Home Stories i centrala Kungsbacka. Men snart väcktes idén om att skapa något nytt, något som Johan menar inte fanns i Kungsbacka innan. I december 2018 öppnade han restaurangen Cosa Table på Kyrkogatan. I dag ägnar han sig helhjärtat åt restaurangen, medan Anna driver butiken tillsammans med Caroline Pekkanen Liif, men Cosa-filialerna är också sammanlänkande.
– Det finns en röd linje mellan restaurangen och butiken. All inredning i restaurangen finns i butiken. Och det är samma fokus på hantverk. I restaurangen är det mat och vin som är hantverket, säger Johan Bergman.
I restaurangen serveras en färdig 5-rätters meny men även en á la carte meny och mindre snacks. Nordiskt och nära är ledorden för maten.
– Grunden är nordiskt hantverk och lokala råvaror. Vi tar lite influenser från andra länder också men det är främst nordiskt. Det är mycket kött och grönsaker, säger Johan Bergman.
Restaurangen lägger också mycket fokus på bra vin. De har ett stort utbud av naturviner från Sverige och andra europeiska länder.
– Naturviner är ett stort och brett begrepp, men det är viner som har en minimal påverkan på människan och miljön. De innehåller inga tillsatser eller bekämpningsmedel som andra viner kan innehålla. Det är ingen annan i Kungsbacka som serverar det, säger Johan Bergman.
Cosa Tables koncept verkar gå hem. Restaurangen har tagit sig in i den svenska restaurangguiden White Guide där restaurangen fått utmärkelsen God klass. Johan Bergman är också en av utvalda matpatrioter i EU-projektet Hallands Matgille där 17 krögare som arbetar med hållbarhet och värnar om lokal mat valts ut för att visa vägen för halländsk matkultur.
– Matpatrioterna går hand i hand med det vi jobbar med. Genom projektet får vi träffa producenter och andra restaurangägare. Vi samarbetar, byter kontakter och ger varandra tips och idéer. De som är med i projektet är lite nischade ställen som gör sin egen grej, så vi kan få mer utbyte av dem än av många ställen i Kungsbacka.


Cosa Table serverar naturviner. Det är vin med en minimal påverkan på människan och miljön. Foto: Julia Sandstén Vikberg


Vill se nischade ställen

Det han menar att det Cosa Table tillför till Kungsbacka är just restaurangens nisch. Han menar att det finns många bra ställen i kommunen men få som vågar sticka ut.
– Lite mer nischade ställen saknas och saknas fortfarande. Jag skulle till exempel vilja se en ost- och vinbar, en mexikansk restaurang som gör riktig mexikansk mat och ingen svennetacos, säger han.
Att våga öppna något lite mer nischat är såklart också en risk. Cosa Table hade dessutom en tuff start. De hann bara ha öppet i cirka ett år innan pandemin lamslog krogbranschen. Och nu är det inflation och osäkert världsläget.
– Pandemin var supertuff, men vi överlevde. Men det kostade mycket i pengar, tid och energi. Vi har haft öppet till större delen i pandemin och vet inte vad ett normalläge är. Nu är det istället personalbrist och sedan är världsläget som det är. Det kommer säkert att vara tufft ett tag framöver och ta ett tag innan man repar sig. Men samtidigt tror jag att många vill unna sig något nu och då tror jag att många vill gynna det mindre, lokala, säger Johan Bergman.
För Johan Bergman är det inte heller första gången som han tar risken att öppna eget. Innan Cosa-filialerna hade han redan hunnit varit med och startat en matställe i Göteborg och agentur inom modebranschen.
– Jag älskar att göra något som jag inte har gjort förut och att lära mig nya saker. Jag går igång på att skapa. Jag tycker om skapandet mer än förvaltandet. Jag skulle aldrig kunna ta över något som någon annan har skapat, utan vill göra något från grunden, säger han.
Vad ska du göra härnäst?
– Jag vet inte. Jag har jättemånga idéer. Men först vill jag hitta en stabilitet där jag är nu. Om det inte hade varit pandemi hade jag säkert redan öppnat något nytt. Men kanske öppnar jag något nytt snart, kanske någon av de sakerna som jag nämnde innan, en mexikansk restaurang eller ost- och vinbar, eller något helt annat, säger Johan Bergman.


Fakta om Johan Bergman
Ålder: 37
Bor: Fjärås
Uppvuxen: Hunnebostrand
Familj: Sambo och två barn, 8 och 10 år gamla
Favoriträtt: Någon go pastaStöld på Fyren
NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55

Stöld på Fyren

SENASTE TV-NYHETERNA

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka
NYHETER 2022-08-19 KL. 09:00

Tufft att hitta rätt bostad i Kungsbacka

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls
NYHETER 2022-08-18 KL. 18:27

Boende hölls fast – händelsen lex Sarah-anmäls

Far och son åtalas för alkoholsmuggling
NYHETER 2022-08-18 KL. 16:00

Far och son åtalas för alkoholsmuggling

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara
DEBATT 2022-08-18 KL. 11:00

Debatt: Mopedbilens vara eller icke vara

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-08-19 KL. 19:55
Stöld på Fyren
SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.