FAMILJ 2020-10-03 KL. 10:55

Hög tid för höstiga aktiviteter i trädgården

Hösten kan ibland verka vara tiden när allt vissnar. Men den som kan sin trädgård vet att det finns massor av kul och nyttiga saker att sätta igång med.

– Vill man odla egen vitlök så är det nu man ska plantera, säger Johan Larsson, trädgårdsmästare på Tjolöholms slott.

Hög tid för höstiga aktiviteter i trädgården
Ett perfekt sätt att få en blommig vårträdgård är att plantera lökar nu under hösten. Ett kul tips kan vara att sätta pingstliljor under fruktträd, säger trädgårdsmästare Johan Larsson.

TV-klipp och nyheter


Det är fortfarande grönt i dungarna, och om än något slokande så sticker det ännu upp färgglada blommor ur jorden. Hösten har gjort sitt intåg – och kanske är det då läge att glömma sina träd, buskar och odlingar fram till våren? Definitivt inte, enligt Johan Larsson som ansvarar för slottsträdgården vid Tjolöholm.

Tid att beskära


– Nu är den perfekta tiden att beskära buskar och fruktträd. Det är det vi håller på med nu. Vill man kanske flytta på buskar eller perenner så är även det bra att göra nu när jorden fortfarande är ganska varm och håller bra fukt, säger trädgårdsmästaren.


Han upplever att intresset för växter och trädgård ökar. Under sommaren har Tjolöholm haft massor av besökare. Inte minst till just trädgårdsvisningarna. Och för den intresserade kan hösten vara en utmärkt tid till att göra klipp.


– Nu kan man fynda på handelsträdgårdarna när de säljer ut sommarens produkter. Det är bättre att köpa nu än på våren. Jag köpte själv ett plommonträd förra hösten. Det var lite halvgula löv, men så ser det ju ut så här års – det innebär inte att det är fel på trädet.

Rivstarta våren med lökar


Vad ska man då tänka på när det kommer till trädgårdsarbete i hösttider? Frågar du Johan Larsson så blir svaren många och innebär både nytta och nöje.


– Du kan höstgödsla till exempel. Men då ska man tänka på att inte använda gödsel med för mycket kväve. Då sätter växtligheten fart igen, och det vill man inte. Istället ska det vara gödsel med kalium och fosfor, vilket gör att växterna klarar vintern bättre och gynnar rötterna.


Dessutom är det hög tid att sätta lökar.


– Tulpaner, pingstliljor, krokus och snödroppar – allt det där sätter man nu. Det är ett bra sätt att rivstarta våren. En grej som man kan göra är att sätta pingstliljor eller andra lökar under sina fruktträd. Då får man lite fin blomning där på vårkanten innan träden slår ut.

För den som vill odla till köket finns det också tips på saker som ska i marken nu under hösten.


– Vill man odla egen vitlök och att den ska komma upp till nästa sensommar så är det hög tid. Vitlök brukar man kunna sätta fram till lucia.

Allt ska tillbaka i jorden


Höstdagjämningen har passerat, och på sina ställen har löven börjat singla ner och lägga sig på backen. Men huruvida man ska kratta eller låta det ligga kvar, därom finns det olika skolor.


– Jag tycker att man ska kratta på gräsmattor, och särskilt under träden. Annars blir det mörka fläckar i gräset. I rabatterna kan man låta det ligga kvar, där drar ju maskarna ner löven i jorden plus att de kan fungera som ett bra skydd när frosten kommer. Men vi tar bort det. Dels kan det dra till sig sniglar, men vi har även gott om sork här vid Tjolöholm och de gillar att gömma sig under löven. Men det där är lite olika hur man gör, säger Johan Larsson.

Spara till igelkotten


Att spara lövhögar för igelkottar och andra djur är ingen dum idé, menar trädgårdsmästaren.

– Men här ute har vi så gott om naturliga ställen så vi komposterar. Och det är viktigt, allt ska tillbaka i jorden så småningom. Vill man så kan man även lägga lite hästgödsel i komposten. Det snabbar på processen och ger bra näring.


En annan trädgårdsmästare dyker upp just när vi befinner oss vid komposten. Kenneth Krabbe är ansvarig för köksträdgården, och stämmer in i Johan Larssons strategi.


– Jag har nyss vänt på högen i mitten och vattnat lite. Det är viktigt så att komposten inte torkar ut. Så småningom så lägger vi ett tunt lager med kompostjord i rabatterna, berättar han.

Tillbaka till egen trädgård


Apropå köksträdgården så har trädgårdsmästarna ute vid Tjolöholm börjat planera för återuppbyggnad av det gamla odlingsområdet.


– Köksträdgården försörjde hela slottet med råvaror en gång i tiden. Där borta låg ett av växthusen, berättar Johan Larsson och pekar mot ett område där gräsmattan är klippt i en stor rektangel.


Så den ska byggas upp igen?

– Ja, tanken är att vi ska försöka bygga upp den igen så som det var en gång i tiden.


Än så länge har det varit frostfria nätter – hur tänker man när det börjar krypa nedåt i temperatur?

– Då är det viktigt att man tar in känsliga växter och träd, som citrusträd till exempel. Vi har ett bra klimat här ute. När jag åkte hemifrån i morse var det bara två grader. Men här vid Tjolöholm var det mycket varmare. Och på vissa ställen skyddar och värmer väggarna från frosten. Så det är viktigt att ha koll där, det kan variera väldigt mycket.


Så växterna ska in?

– De ska vara ute så länge det går, men ska komma in före det blir frost. Så man får ha koll där. Särskilt om man har olivträd, citrus och andra medelhavsväxter, säger Johan Larsson.




TV-klipp och nyheter

Österländsk lära skapar harmoni och balans i hemmet
NYHETER 2024-09-18 KL. 20:00
Premium

Österländsk lära skapar harmoni och balans i hemmet

Konstnären Karolina Palmér har utbildat sig till Feng shui-konsult

Akuta åtgärder – grundskola larmar om e-cigaretter
SKOLA 2024-09-18 KL. 14:07
Premium

Akuta åtgärder – grundskola larmar om e-cigaretter

Föräldrar kallas till möte om ökande nikotinproblem

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Historiska smedjan vid E6 har byggts upp på nytt

Många har säkert undrat vad det är för ett litet hus som nyligen återställts vid Lindomemotet längs E6:an. Under våren tog den gamla smedjan form igen och påminner nu om gården som länge låg där.