FAMILJ 2022-06-07 KL. 20:00

Föreningen som tar kulturen till Onsala

Av Johanna Simonsson

Kulturintresserade har kunnat uppleva musik, teater och litteratur i Onsala via den ideella föreningen Vingen sedan 2016.
– Man behöver inte åka till Göteborg eller Kungsbacka utan bjuds på föreställningar med god kvalitet i närområdet, säger ordförande Mona Franséhn.

Föreningen som tar kulturen till Onsala
Mona Franséhn, ordförande för kulturföreningen Vingen i Onsala, vid Båt- och Sjöfartsmuseet där föreningen håller sina event. Foto: Johanna Simonsson

TV-klipp och nyheter

Susanna Helldén med monologen ”Aldrig Mozart”, Lina Ekdahl som läser sina dikter och artister från GöteborgsOperan som framför en musikalisk berättelse baserat på texter av Barbro Höberg och Karin Boye. Det är några framträdanden som Kulturföreningen Vingen arrangerat. Det brukar bli mellan sex till åtta framträdanden per år och näst på tur är Amandakören i slutet av augusti.
Mona har varit involverad i föreningen i fyra år, varav två som ordförande. Hon hittade till föreningen genom bekanta som redan var medlemmar och kulturintresset, det har hon alltid haft.
– Redan när jag gick på gymnasiet så hade jag abonnemang på teatern.
Utöver att gå på teater läser hon mycket och har varit angelägen om att vid minst ett tillfälle varje år bjuda in författare till Vingen.
– Många jag känner i Onsala är, precis som jag, med i bokcirklar. Jag tänkte att många skulle tycka det var intressant med besök från författare vars böcker blivit omdiskuterade.
Alla föreningens framträdanden genomförts på Båt- och Sjöfartsmuseet i Onsala, som Vingen har ett samarbete med.
– Teaterföreställningen Lasse i Gatan, som hade ”smygpremiär” i Onsala i februari, planerades exempelvis av både föreningarna.
GöteborgsOperan är också en samarbetspartner till Föreningen. Innan pandemin hade Vingen även samarbete med Kulturskolan, som nu ska återupptas.

Pandemin
Föreningen blev tvungna att ställa in hela programmet för år 2020 när restriktionerna härjade. Istället blev det en sommarföreställning utomhus. Mona säger att framträdandena varit saknade, både av henne och medlemmar.
– Folk är väldigt taggade! Det känns att man varit isolerad och vill ut igen.
Föreningen fyller en funktion, inte minst som en social plattform anser Mona.
– Det skapar gemenskap, man träffar andra med samma intressen och som medlem finns det möjlighet att påverka innehållet.
Mona berättar att när föreningen startade insåg man att det inte fanns de någon kultur i närområdet. Hon tycker det är viktigt för boende att kunna samlas kring lokala kulturevent.
– Många av medlemmarna är pensionärer och det kan vara svårt och jobbigt att ta sig in till exempelvis Göteborg. Det uppskattas verkligen att det finns ett forum som lyfter fram kultur lokalt i Onsala.

Kulturföreningen Vingen i Onsala
Syfte: Att stärka och främja kulturen i Onsala genom att arrangera kulturevenemang med inbjudna gäster, både amatörer och professionella, samt att samverka med övriga föreningar i Onsala.
Antal medlemmar: 80
Ordförande: Mona Franséhn, 71 år, Onsala
Kontaktuppgifter: mona.fransehn@vingen-kultur.se


Firar 400 år med dubbelfyrarna
NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Premium

Firar 400 år med dubbelfyrarna

TV-klipp och nyheter

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen
NYHETER 2024-04-19 KL. 16:30
Premium

Godis till hela klassen – Leia vann teckningstävlingen

Se intervjun med vinnaren i artikeln

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 19:30
Firar 400 år med dubbelfyrarna
Premium | HANDBOLL 2024-04-19 KL. 17:30
Klart: Aranäs värvar guldmålvakt
Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.