FAMILJ 2022-04-16 KL. 14:00

Elgitarren en viktig del av Henriks liv

Av Ronny Karlsson

Livet har nästan alltid handlat om musik i olika former. Och så lär det fortsätta. 18 april fyller hårdrockaren Henrik Stenroos 50 år men någon större fest ska det inte bli.

Elgitarren en viktig del av Henriks liv
Sedan 15-årsåldern har Henrik Stenroos älskat att spela gitarr. Foto: Ronny Karlsson,

Vi pratar en del om annat. Om hur familjen finns där som stöd, hur både hustrun och barnen gillar hans musikintresse. Det blir en del snack om den relativt nyinköpta hunden som snabbt blivit en del av familjen.
Men det är svårt att prata länge med Henrik Stenroos och inte landa i musikens värld.
– Musik är min grej och så kommer det nog alltid att vara. Vissa pappor spelar padel, jag spelar elgitarr och jag tycker det är lite tuffare, säger han med ett leende.
Musiken och framför allt hårdrocken har format hans liv, och det hela började i tioårsåldern. Då köpte han skivan ”The Number Of The Beast” med Iron Maiden och redan där var han fast.
– Hela paketet var jäkligt tufft, det var fräcka skivomslag och skön musik.
Ganska snabbt var det visserligen Judas Priest som blev favoritbandet men den brittiska hårdrocken skulle göra stort avtryck på honom.
– Jag var runt 15 år när jag började att spela gitarr och vi bildade ett band. Sedan dess har jag alltid varit med i något band, säger Stenroos.

Många år i skivbutik
Många känner igen den långhårige blivande 50-åringen från hans år i skivbutiken på Kungsmässan. För det blev många år där.
– Jag jobbade i 25 år i butiken, det är halva mitt liv. I ett sådant jobb blir man förstås en lokal profil och din tidning har massor med bilder på mig när jag står och håller i en skiva, säger han.
Numera jobbar han på ABF, men även där handlar det om musik. Hans titel är verksamhetsutvecklare och där ingår bland annat ett ansvar för ABF:s musiksatsningar i Kungsbacka, Varberg och Falkenberg.
I drygt 20 år har han dessutom spelat gitarr och skrivit musiken till hårdrocksbandet Manimal. Tidigare i vår firade bandet 20 år med en spelning på hemmaplan, men annars är intresset betydligt större utomlands.
– Jag gillar att resa och det passar perfekt att kombinera musik och resor när vi åker och spelar. Musiken har gett mig vänner runt om i världen och man lär sig att vi som gillar musik är precis likadana alldeles oavsett var i världen vi bor. Dessutom kommer man till en massa konstiga ställen och inte bara till turistorter.

Henrik Stenroos jobbar numera med musik på ABF. Foto: Ronny Karlsson.


Nya länder
Under våren blir det spelningar för första gången i till exempel Finland och Spanien och elva konserter är inplanerade under kommande halvåret.
– Musiken är inte mitt yrke, men visst tar det en hel del tid. Det är svårt att säga hur mycket tid jag lägger på det, men det blir mer och mer. Och i bland kommer det en låt i huvudet när jag är på väg till jobbet. Musiken finns alltid där, säger Stenroos.
Musiken de spelar är helt klart inspirerad av de där tidiga åren då hårdrocken etsade sig fast hos honom.
– Vi försöker inte vara så nyskapande, vi vill vårda arvet av den musik som vi tycker om.

Träffade idolen

Ett av hans bästa minnen från turnéerna kommer från England. KK Downing spelar gitarr i favoritbandet Judas Priest och när Manimal spelade i hans hemstad skickade man en inbjudan. För Henrik Stenroos blev det en stor och glad överraskning när hans idol dök upp på spelningen och kom och pratade med bandet.
– Det är ett roligt minne. Jag har varit med och bland annat valt låtar till ett samlingsalbum med Judas Priest och det berättade jag för honom. Men jag vet inte om han trodde på det eller bara tyckte att jag var konstig.
50-årsfesten blir med familjen och något större kalas blir det inte. Däremot blir det en födelsedagsresa, men den kommer lite längre fram.
– Det känns faktiskt inte så speciellt att bli 50. En av fördelarna med att jobba på ABF är att man alltid är yngst ändå.Det här är Henrik Stenroos
Familj: Fru, ett barn och två bonusbarn. Dessutom en hund och en katt.
Fritidsintressen: Musik, familjen och vår hund.
Bästa film du sett: Jag måste nog säga ”När Lammen Tystnar”.
Bästa konsert du sett: Judas Priest i Scandinavium under Painkiller-turnén.
Aktuell: Fyller 50 år 18 april.


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.